Moj grad

Gulašijada - tradicionalna hrana, takmičarski duh i dobro druženje (VIDEO)

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Takmičenje u najboljem kuvanju gulaša i pasulja održano je 19. maja u Bašinu, selu opštine Smederevska Palanka. Pravo na takmičenje su imali svi zainteresovani, a za učešće kotizacija nije bila potrebna. Ovu manifestaciju je upotpunio i pečeni bik kao i lutrija koja je bila organizovana pre samog proglašenja pobednika.

Ovo je treće takmičenje po redu, te se može reći da postepeno ulazi u tradicionalna dešavanja koja neguju i poštuju lokalnu sredinu i zajednicu. Odziv takmičara ove godine je bio fantastičan, a svaka ekipa je dala sve od sebe da dokaže žiriju da baš oni zaslužuju pobedu. Dok su jedni imali tajne sastojke koje nisu hteli javno da podele, drugi su tvrdili da jela prave od najobičnijih sastojaka koje svi imamo u našim domovima. Iako je ova manifestacija za cilj imala da se proglasi najbolji gulaš i pasulj, takmičarima je bilo najbitnije da se dobro zabave i provedu vreme sa prijateljima koje često viđaju na ovakvim događajima.


Dok su se takmičari spremali da pokažu svoje kulinarske veštine i bez žurbe spremali svoja tradicionalna jela, sa strane se pekao bik na ražnju i time dao posebnu čar ovoj manifestaciji. Takođe, gulaš koji je spremljen od strane organizatora je bio besplatan za sve, što je svima dalo priliku da probaju upečatljivo jelo od mesa i luka.


Ono što je još više privuklo pažnju ljudima koji su došli da malo drugačije provedu slobodno vreme jeste lutrija. Svako je mogao da učestvuje u lutriji kupovinom „tiketa” sa jedinstvenim brojem, a kasnije je na njima bilo samo da čekaju da baš njihov broj bude izvučen i tako osvoje neku od vrednih nagrada koje su bile u ponudi. Oni koji su odlučili da okušaju svoju sreću su mogli da dobiju televizor, kotlić, domaći med, rakiju, razne poljoprivredne proizvode, vaučere za večere kao i kozmetičke tretmane.

Ove godine akcenat je bio na dobrom druženju i na izvanrednoj zabavi. Takmičari su se međusobno pomagali i razmenjivali svoje tajne dok su posetioci radoznalo šetali naokolo i čekali finalne ocene stručnog žirija. Delić atmosfere možete pogledati u sledećem video prilogu.

 

Prilog pripremio Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke