Zanimljivosti

Ovih pet picerija iz regiona su se našle u top 50 najboljih u Evropi

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Pet picerija iz regiona našle su se na listi najboljih evropskih picerija koju svake godine objavljuje portal 50 Top Pizza.

 Najviše mesto u regionu zauzela je jedna hrvatska picerija, ali su se na listi našle i jedna makedonska, jedna slovenačka i dve srpske picerije. Italija je, naravno, izuzeta sa liste, prenosi Bloomberg Adria

Hrvatska 

Najbolja pica u regionu, prema ovom portalu, može se probati u Zagrebu, u "Franko’s Pizza i Bar", piceriji koja se našla na visokom 14. mestu, što je veliki skok jer je prošle godine bila na 43. mestu, piše Bloomberg Adria.

"Zagreb je poslednjih godina postao grad u kojem je kvalitetna pica zauzela ulogu u gastronomskoj sceni zemlje, svakako zahvaljujući Franko's Pizza & Baru i njihovim proizvodima visokog kvaliteta. Nadevi se kreću od tradicionalnih do maštovitijih, a kalcone sa svinjskim mesom nas je zaista impresionirao. Impresionirala nas je i klasična pica margarita, jer to što je recept jednostavan ne znači i da je lak, a ovde je savršeno napravljen. Jelovnik pića je pažljivo sastavljen sa izborom vrednim pažnje, posebno što se tiče vina koja se nude po vrlo razumnim cenama. Osoblje je pažljvo. Cene su prosečne za grad, ali je kvalitet superioran. Ovo je bitna stanica za ljubitelje pice koji su u Zagrebu ili prolaze kroz njega", navode oni.

Inače, ova picerija je istaknuta i kao ona sa najboljim performansom u 2024. godini, te joj je dodeljena i Robo Award.

Severna Makedonija

Sledeća picerija na listi nalazi se u Skoplju. "Matto Napoletano" iz Skoplja ove je godine 16. na listi, a prošle godine bio je na 25. mestu.

"Uživajte u autentičnoj italijanskoj kuhinji u meniju koji obuhvata obroke od doručka do večere, uključujući aperitive, ručak i grickalice, sve u prelepom okruženju. Ovo je suština restorana i picerije 'Matto Napoletano', koji, nešto više od dve godine od otvaranja, predstavlja vrhunsko mesto za uživanje u italijanskoj kulinarskoj tradiciji. Pica je u savremenom napuljskom stilu: mekana, sa izraženom koricom, prelivena najfinijim sastojcima iz italijanske ostave, uključujući pršutu, salamu, mlečne proizvode i sireve, koji su među omiljenim proizvodima. Ovi ukusi takođe idu uz naše najpoznatije koktele ili postaju ukusno punjenje slanih kroasana. Vinska karta je vredna pažnje i dobro uređena, a fokusira se na marke iz cele Italije. Osoblje se kreće precizno i spretno između elegantnog ležernog unutrašnjeg prostora i terase."

"Zaista retka uspešna priča koja kontinuirano obogaćuje domaću kulinarsku ponudu i promoviše našu zemlju na međunarodnom planu", komentarišu iz picerije.

Ova picerija ističe se i po izboru piva, uz nagradu Peroni Nastro Azzurro.

Slovenija

"Pop’s Pizza" u Ljubljani ove godine je na 30. mestu, dok je prošle godine bila na 40. 

"Nalazimo se u Ljubljani, u samom srcu pešačkog ostrva. Dekor je prilično raskošan, prikladan za prostor koji se prostire na dva sprata sa velikim lusterom koji dominira prostorijom i prelepim, dobro opremljenim šankom. Pica je u napuljskom stilu, izuzetno dobro napravljena, kako po ukusu dugo fermentisanog testa od prirodnog kvasca, tako i po preciznom kuvanju u prelepoj peći na drva ukrašenoj zlatnim ciglama.

Sastojci su takođe odlični i autentično italijanski. Penelope pica sa vrhunskom kuvanom šunkom iz Furlanije morate probati. Među poslasticama vredi probati baskijski kolač od sira. Meni pića je obiman, sa značajnim izborom finih viskija i dobro napravljenih koktela. Cene su prosečne za grad, ali kvalitet je superioran, uz izuzetno ljubaznu uslugu."

Greg Yurkovich, suosnivač "Pop'sa", kaže da ovakve nagrade doprinose međunarodnoj vidljivosti. Prošle godine, kada su se našli na 40. mestu liste, videli su da promet raste između 10 i 15 odsto, a smatra se da je skoku doprinelo više faktora, uključujući utiske gostiju, prisustvo u medijima, na društvenim mrežama i saradnja sa sponzorima.

"Ne ocenjuje se samo pica, već i celokupna atmosfera, usluga, ambijent, vinska karta, kokteli... Oni šalju i tajne inspektore, slično kao Michelin", kaže on.

Dodaje da oni koji prvi put posete ljubljanski Pop's treba da probaju margaritu, jer je to pravi način da se upozna picerija. "Ako ne pravi dobro margaritu, to nije dobra picerija. Posle toga, probajte ostalo", dodaje Yurkovich.

Srbija

Pietra

"Pietra" je prvi put prestigla beogradsku piceriju "Majstor i Margarita" i tako postala najbolja srpska picerija. Ove godine je zauzela 32. mesto na listi najboljih evropskih picerija, piše Bloomberg Adria.

"Ako želite da otkrijete ukus napolitanske pice, napravljene po klasičnim pravilima potvrđenim zvaničnim smernicama, ovo je mesto za vas. Prelivi, autentično italijanski, ističu se i daju odličan ukus i užitak vešto napravljenom testu. Elegantno, ali neformalno okruženje, koje uključuje i zatvorene sobe i prostor napolju, dizajniran je da poboljša različite trenutke dana, a izbori su pogodni za svaki uzrast i priliku. Mesto izgleda kao neko gde biste napravili pauzu da biste popili espreso, kapućino, koktel ili čašu dobrog vina, uvek dočekani sa profesionalizmom, energijom i toplim, uvek prisutnim osmehom."

Majstor i Margarita

Picerija "Majstor i Margarita" je nešto slabije prošla nego 2003. kad je bila 33. na listi – sad je na 37. mestu, koje deli sa berlinskom picerijom "Future Neapolitan Pizza".

"Prelep i pažljiv izbor italijanskih sastojaka pojačava trud na testu i precizno pečenje, uz dobro maslinovo ulje, što potvrđuje kvalitet pice iz godine u godinu. Pica stiže na sto prelepa, mirisna, bogata i primamljiva i jede se sa velikim zadovoljstvom. Raznovrsni meni vam omogućava da svaki put uživate u nečemu drugačijem: pored klasičnih opcija, među najpopularnijim su pice prelivene italijanskim sirevima i suhomesnatim proizvodima poput mortadele i pistaća.  Svaki zalogaj mekanog parčeta sa visokom korom završava se zadovoljstvom.

Veoma je zanimljiv paradajz koji se koristi u sosovima, svež i sušen. Svetlo drvo i nameštaj čistih linija čine trpezariju prijatnom; prostor za sedenje na otvorenom je takođe prijatan.

Referenca u nazivu na Bulgakovljev roman 'Majstor i Margarita' dodaje objektu i književnu privlačnost."

Top 10

Prvo mesto zauzela je londonska picerija "Napoli On The Road", gde možete probati napuljsku picu sa savremenim obrtom. Zatim slede "Sartoria Panatieri" u Barseloni i "Via Toledo Enopizzeria" u Beču. Čak četiri španske i dve londonske picerije završile su u prvih deset.

Još neke picerije iz regiona, koje nisu završile u prvih 50, ocenjene su kao odlične. Pored gorepomenutih, to su "Basta" u Hrvatskoj (Zagreb) i "Verace" u Sloveniji (Nova Gorica).

U septembru će se u Napulju dodeliti nagrade dobitnicima svetske liste najboljih picerija.