Moj grad

Ministarka Đedović Handanović obišla radove na izgradnji vetroparka "Kostolac"

Foto: Saša Pavlović Fejsbuk stranica (https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac)

Foto: Saša Pavlović Fejsbuk stranica (https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas radove na izgradnji vetroparka „Kostolac“, prvog vetroparka „Elektroprivrede Srbije“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Vetropark „Kostolac“ pravi je primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije. Ovim projektom, kao i solarnom elektranom „Petka“,  koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za jednu novu „Elektroprivredu Srbije“, poručila je ministarka.

Kako je navela određena kašnjenja su bila zbog pomeranja rokova projektovanja.

"Država je svoj posao kada je reč o dozvolama za sada završila i sada je na izvođaču da radove završi u predviđenom roku. Završene su sve saobraćajnice i pristupni putevi, a u toku su radovi na temeljima i platformama. Deo opreme je već stigao, a ostatak je na putu iz Španije, Turske i Kine. Očekujemo da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto kako bismo početkom naredne godine imali novi vetropark na mreži“, rekla je Đedović Handanović.

Foto: Saša Pavlović Fejsbuk stranica (https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac)

Gradonačelnik Saša Pavlović, koji je takođe obišao radove, naveo je na svojoj Fejsbuk stranici da će vetropark "Kostolac" imati snagu 66 megavata i snabdevati oko 30.000 domaćinstava. 

Kako je dalje navedeno u objavi, investicija je vredna 144 miliona evra. Evropska unija je sa 30 miliona evra bespovratno podržala ovaj projekat koji bi trebao da se finalizuje do kraja godine. 

Pavlović u svojoj objavi ističe kako se kompletan projekat radi u skladu sa domaćim, ali i ekološkim propisima Evropske unije, što je jedan od glavnih uslova za realizaciju.

„Mnogo je investicija već realizovano, a više njih je u toku, poput novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B, dakle prvo značajno proširenje energetskih kapaciteta dešava se upravo u Kostolcu. Dugujemo i veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i Ministarstvu energetike za izgradnju trafostanice Požarevac 2“, izjavio je Pavlović, a objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Radove je obišao i v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković.