Moj grad

Ministarka ponovo najavila pomoć od 500.000 dinara za prvo dete

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski danas je u Centru za kulturu Požarevac podelila vaučere za nabavku lekova i medicinskih sredstava obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama.

Na pitanje Boom 93 na kojim će problemima kada je porodica u pitanju raditi u narednom periodu, Milica Đurđević Stamenkovski navela je da pre svega žele da podstaknu zasnivanje porodica.

“Daćemo podršku onim parovima koji se bore za potomstvo. Daćemo podršku porodicama u kojima ima više dece. Naše Ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku organizuje aktivnost koja ima za cilj da omogući pravo majkama da dobiju subvenciju za kupovinu prve nekretnine. Pripremamo izmenu i dopunu Zakona o finansijskoj podršci porodici, gde će za prvo dete izdvajanja biti čak 500.000 dinara, a za drugo dete 600.000 hiljada dinara”, rekla je Đurđević Stamenkovski za Boom93.

Podsetimo, tokom predstavljanja programa “Skok u budućnost – Srbija Expo 2027”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao novu meru države za podsticaj nataliteta naveo da će majke dobiti 500.000 kada dobiju prvo, a 600.000 dinara kada rode drugo dete.  

Istraživanje Romske ženske mreže Srbije iz 2022. godine pokazalo je da je Kostolac druga opština u Srbiji po broju zastupljenosti dečjih brakova u romskoj zajednici.

Nakon prve sednice Radne grupe za izradu nacrta zakona o izmeni Porodičnog zakona održane 2021. godine tadašnji ministar za brigu o porodici i demografiji Radomir Dmitrović kao izmenu najavio je ukidanje mogućnosti maloletničkih brakova.

“Srbija suštinski ima regulisano to pitanje. Dakle, punoletna lica stupaju u brak. Postoje izuzeci kada o tome na preporuku Centra za socijalni rad odlučuje sud. Postoji ideja da se u budućnosti takvi izuzeci isključe iz prakse, ali stručna javnost još uvek raspravlja o potencijalnim posledicama, jer u slučaju da postoji trudnoća kod maloletnog lica, rađenjem deteta pre punoletstva, postavlja se pitanje starateljstva nad rođenim detetom. Stručna javnost želi da na kvalitetan način otvori to pitanje, da ponudi argumentaciju koja bi na najbolji mogući način obrazložila potencijalno uvođenje takve odluke”, navela je Đurđević Stamenkovski za Boom 93.

Foto: J. Milenković/Boom93

Komentarišući sve veći broj vršnjačkog nasilja i nasilja u školama, Đurđević Stamenkovski rekla je kako  smatra da je važno da sa Ministarstvom prosvete pokrenu zajedničke inicijative i predloge, te da u najranjoj fazi osnovci u okviru školskog programa dobiju i program koji će ih uputiti u to kako da prepoznaju nasilje, kako da mu se suprotstave i na koji način treba da reaguju i postupaju.

Kako je rekla prilikom dodele vaučera, oni su klasifikovani u tri kategorije.

“U pitanju je vaučer za jednokratnu finansijsku podršku od 25.000 dinara, vaučer za banjsko lečenje u iznosu od 50.000 dinara. U ovu aktivnost uključilo se 19 naših banja. Treći vaučer u iznosu od 30.000 dinara odnosi se na kupovinu asortimana koji nude naše apoteke koje su se pridružile ovoj aktivnosti”, navela je ministarka.

Dodeljeno je 13 vaučera.

Foto: J. Milenković/Boom93

Istakla je da se oni koji nisu čuli za ovu aktivnost a ispunjavaju uslove da ostvare pravo na korišćenje vaučera mogu javiti Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, gde će dobiti sve instrukcije kako mogu ostvariti svoje pravo.

Milica Đurđević Stamenkovski je nakon podele vaučera obišla porodicu sa četvoro dece u Požarevcu, a zatim na štandu u Tabačkoj čaršiji razgovarala sa građanima.

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93