Politika

Vučić: Srbija nije nikada ćutala o strašnim dešavanjima u Srebrenici, naprotiv

N1 screenshot

N1 screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada nije ćutala o strašnim događajima u Srebrenici, već naprotiv.

"Naprotiv, mi smo hapsili, privodili i izručivali svakoga ko je bio pojedinačno odgovoran za te zločine", dodao je Vučić.
 
On se od utorka nalazi u Njujorku, gde će sutra u Generalnoj skupštini UN biti glasanje o nacrtu rezolucije o Srebrenici.
 
"Uoči dana mogućeg usvajanja nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, želim još jednom da ponovim da Srbija nikada nije ćutala o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici, naprotiv. Da li je svrha da se kazni jedan narod koji nije uvek pokoran velikim zemljama i šta će da bude posledica ovakvih odluka?", napisao je Vučić na Instagramu.
 
Predsednik Srbije, koji je učestvovao na panel diskusiji "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti - Svedočanstva svedoka žrtava rata u BiH", rekao je da je duboko dirnut svedočanstvima svih Srba koji su danas došli da svedoče o dešavanjima kroz koja su prošli pre 30 godina.

"Hteli smo da pokažemo da istina nije jednostrana i da nikada nije ni bila. Neke od žrtava su upravo to i rekle", dodao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je rekao da je ponosan na činjenicu da je Srbija "slobodarski narod koji je uvek plaćao najveću cenu za slobodu zemlje i naroda".
 
"Još jednom vas molim da ponovo razmotrite svoje stavove, pozicije i odluke, zato što to može da ima veliki uticaj na mnoge stvari u budućnosti, ne samo u regionu iz kojeg dolazim, već i na ceo svet. Nećemo ćutati. Borićemo se za istinu i niko nas neće zaustaviti", dodao je Vučić.
 
Vučić tokom boravka u Njujorku održava sastanke sa stalnim predstavnicima u UN tokom kojih iznosi stavove Beograda o "štetnim posledicama usvajanja ove rezolucije na odnose u regionu".
 
U Generalnoj skupštini UN sutra će se raspravljati i glasati o predlogu za donošenje rezolucije UN o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.