Društvo

Senat Univerziteta u Beogradu: Država od februara nije odgovorila na tešku materijalnu situaciju

Pixabay/ilustracija studenti

Pixabay/ilustracija studenti

Senat Univerziteta u Beogradu konstatovao je da nadležni državni organi do danas nisu odgovorili ni na jedan od predloga i zahteva tog Senata od 21. februara u vezi sa teškom materijalnom situacijom.

Na sednici je najavljeno da će uslediti „definisanje konkretnih zaključaka i odluka“ u vezi sa tim pitanjem, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Sednicom je predsedavao rektor Vladan Đokić, a ona je prvi put održana na Tehničkom fakultetu u Boru, jedinom fakultetu Univerziteta u Beogradu koji je lociran van njegovog sedišta.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je 21. februara stav kojim traži rešavanje brojnih problema u finansiranju visokog obrazovanja.

Rektor Univerziteta Vladan Đokić tada je rekao da je takav potez izazvan „dugim nerazumevanjem finansijske situacije na visokoškolskim ustanovama, na šta univerzitet ukazuje više od godinu dana“, preneo je tada list Danas.

Đokić je tada naveo da se jedan probem odnosi na materijalne troškove, koje je država po Zakonu o visokom obrazovanju dužna da isplaćuje fakultetima – od komunalnih usluga, unapređenja studiranja, investicionog održavanja, do jubilarnih nagrada, od čega visokoškolske jedinice dobijaju „u proseku između 10 i 20 odsto sredstava“.

Drugi problem je, prema njegovim rečima, disbalans između cene rada u osnovnom i srednjem, i s druge strane, u visokom obrazovanju, koja je niža od one u školama.

„Za određene kategorije zaposlenih na univerzitetima i visokoškolskim ustanovama država ne isplaćuje ni onoliko koliko je potrebno za minimalne plate, već fakulteti i to moraju da nadoknađuju od sopstvenih prihoda“, kazao je Đokić.

U mišljenju, koje su podržali svi članovi Senata, između ostalog se tražilo izjednačavanje cene rada u visokom obrazovanju sa cenom rada u osnovnom i srednjem obrazovanju, uz korekciju koeficijenata za zanimanja do srednje škole, kao kratkoročnu meru do donošenja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.