Sport

Atalanti LE: Lukman het-trikom razbio nepobedivi Bajer

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Fudbaleri Atalante ispisali su istoriju. Mali klub iz Bergama osvojio je prvi evropski trofej, tek drugi od osnivanja kluba posle Kupa Italije daleke 1963. godine.

Atalanta je u finalu Lige Evrope pobedila „nepobedivi“ Bajer iz Leverkuzena sa 3:0 (2:0), prenosi Sport klub.

Junak meča bio je trostruki strelac Ademola Lukman. Nigerijac je ušao u istoriju kao prvi fudbaler koji je postigao het-trik u jednom evropskom finalu još od 1975. godine kada je to uspelo slavnom Jupu Hajnkesu u dresu Borusije Menhengladbah u finalu Kupa UEFA protiv holandskog Tventea.

Crno-plavi su potpuno zasluženo pobedili „nepobedivi“ tim Bajera. Ekipa iz Leverkuzena doživela je prvi poraz u sezoni posle rekordne 51 utakmice u nizu.

Ekipa Ćabija Alonsa nije uspela da završi sezonu bez poraza, ali ima još za šta da se bori. Farmaceuti su pre nekoliko dana prvi put u istoriji proslavili titulu šampiona Nemačke, a u subotu igraju finale DFB Kupa Nemačke.

Sezonu za ponos ima i Atalanta. Večeras je osvojila prvi evrpski trofej i osigurala plasman u Ligu šampiona, a prošle nedelje je igrala finale Kupa Italije (poražena od Juventusa).

Do kraja ove sezone na programu su još dva evropska finala. Sledeće srede 29. maja u finalu Lige konferencije u Atini sastaju se Olimpijakos i Fiorentina. U subotu 1. juna u finalu Lige šampiona na londonskom Vembliju za titulu prvaka Evrope boriće se Real madrid i Borusija Dortmund.

BAJER LEVERKUZEN – ATALANTA 3:0

Strelac: Ademola Lukman u 12, 26. i 75. minutu za Atalantu.

Stadion: Aviva u Dablinu. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

BAJER LEVERKUZEN: Kovar – Stanišić (46. Bonifejs), Tah, Tapsoba – Frimpong, Džaka, Palasios (69. Andrih), Inkapije – Virc, Grimaldo (69. Hložek) – Adli. Trener: Ćabi Alonso.

ATALANTA: Muso – Djimsiti, Hien, Kolašinac (46. Skalvini) – Zapakosta, Ederson, Kopmajners, Ruđeri – De Keteler, Skamaka, Lukman. Trener: Đan Pjero Gasperini.