Moj grad

Promocija dečjeg romana Nenada Ž. Miloševića

Foto: Mihajlo Ljubić

Foto: Mihajlo Ljubić

U utorak, 28. maja, u maloj sali Centra za kulturu Požarevac, s početkom u 19 časova, biće održana promocija dečjeg romana "Školomeri" Nenada Ž. Miloševića.

Nenad Ž. Milošević profesor je srpskog jezika i književnosti u Požarevačkoj gimnaziji.

Prva knjiga koju je objavio bio je dečji roman ,,Rino Star i Mordaksov san”. Kako je ranije rekao za Boom 93, romanom "Školomeri" s radošću se vraća knjizi za decu i mlade.

"Roman prati događaje Kristine, Dunje, Egzana, Mihajla i Jakše, njihove drugove, roditelje i nastavnike, potrebu pojedinaca da budu nevidljivi u vreme kada društvo i trendovi nameću imperativ vidljivosti. U tome pojedinim likovima istovremeno i pomažu i odmažu predmeti koje koriste svakodnevno u školi. U knjizi školskog domara Tome svi ti predmeti su okupljeni u priči koja opisuje neka druga vremena i nudi, uz situacije kroz koje deca prolaze, odgovor gde se krije tajna škole po meri", rekao je Milošević za Boom 93.

Roman je objavilo ASoglas izdavaštvo iz Zvornika, uz suizdavaštvo  Instituta za dečju književnost iz Beograda.

Upravo je od ASoglas izdavaštva za ovaj roman dobio pohvalu na konkursu za sedme Drinske književne susrete, kada je i tražio izdavača.

Govoreći o pohvali, kaže da mu je utoliko značajnija "jer je na jednom velikom konkursu priča o maloj grupi dece iz VII-3 dobila potvrdu da treba da oživi i van jednog dokumenta i da njihova priča treba da se čuje"

Moderator na promociji biće Jelena Čobić Stanisavljević, bibliotekarka Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović Požarevac", koja će, uz muzičku i glumačku podršku učenika i profesora Požarevačke gimnazije, sa autorom predstaviti publici roman.

Osim proze, Nenad Ž. Milošević piše i poeziju. Autor je četiri zbirke pesama: ,,Devet strana sveta” u knjizi ,,Dvoknjižje’’,, koju je objavio sa Milošem Marjanovićem, ,,Soneti svemira”, ,,Bukvar snohvatica” i ,,Nebeski dečak”. 

Foto: Plakat