Moj grad

Veliki broj građana iskoristio vikend za preventivne preglede

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Tokom prethodnog vikenda u Opštoj bolnici i Domu zdravlja građani su mogli da urade preventivne preglede.

Tokom preventivnih pregleda, građani su imali mogućnost da provere krvni pritisak, EKG, krvnu sliku i ultrazvuk abdomena.

Prema rečima direktora Doma zdravlja, Dejana Milenkovića, pored pregleda i ultrazvuka koji su urađeni u nedelju, zakazani su dodatni ultrazvukovi.

"Urađeno je 74 pregleda, 82 analize krvne slike, kao i 17 ultrazvuka abdomena. Međutim, zakazano je još 24 ultrazvuka abdomena koji će biti urađeni u narednom periodu", naveo je Milenković za Boom93.

Kako je najavljeno ranije, pacijenti kojima to bude potrebno nakon preventivnih pregleda upućuju se na dodatne preglede kod lekara specijalista, a nakon ovih pregleda 7 pacijenata je poslato na dalje lečenje.

U Opštoj bolnici u Požarevcu odziv građana je bio veći nego u Domu zdravlja, a preko 50 pacijenata je već ujutru došlo na preglede.

Već na polovini dana, broj pacijenata je premašio očekivani broj, a urađeno je preko 130 pregleda, od čega je najviše građana uradilo laboratorijske analize, koje su obuhvatile kompletnu krvnu sliku i merenje nivoa šećera i krvi. Ultrazvuk abdomena urađen je kod 38 pacijenata, koliko ih je bilo i na kardiološkom pregledu, uz AT i EKG.

Preventivni pregledi su pored Opšte bolnice i Doma zdravlja bili organizovani i u šest domova zdravlja u Braničevskom okrugu, ali i u četiri zdravstvene ustanove u Podunavskom okrugu.

Podsetimo, građani su mogli preglede da urade bez uputa, a mogli su da ih obave i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje.