Politika

Predstavnica Nemačke u UN: Rezolucija o Srebrenici nije usmerena protiv Srbije, već počinilaca

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse prilikom predstavljanja nacrta rezolucije Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici kaže da su prihvaćeni svi amandmani na prvobitni tekst.

Ona je danas na početku sednice, predstavljajući nacrt rezolucije u ime kosponzora Nemačke i Ruande, a koju su sponzorisale još 34 države, rekla da se zahvaljuje konstruktivnom pristupu Crne Gore koja je uložila amandmane i da su oni prihvaćeni.
 
"U nacrt rezolucije su uneta i dva amandmana, Crna Gora je tražila da se podvuče da je odgovornost individualna i da ne može da se odnosi ni na jednu etničku grupu. Sve etničke zajednice tokom rata u BiH su stradale i želimo da sve žrtve budu priznate. Sigurna sam da će amandmani Crne Gore pomoći da rezolucija bude izglasana", kazala je Lendertse.
 
Predstavnica Nemačke je pozvala sve članice UN da se pridruže rezoluciji koja ima za cilj da "podstakne pomirenje u budućnosti".
 
"Naša inicijativa treba da oda poštu nastradalima i pruži podršku preživelima. Označavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sećanja na Srebrenicu treba da omogući godišnje obeležavanje dana u UN, i sadrži jezik protiv poricanja genocida. Lažne optužbe o ovoj rezolucije su širene, ona nije usmerena ni protiv jedne države, pa ni Srbije, cenjene članice UN-a, već protiv počinilaca", rekla je predstavnica Nemačke u UN.

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, počela je danas u Njujorku minutom ćutanja za poginulog iranskog predsednika Ebrahima Raisija.
 
Rezolucijom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju se negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
 
Uz predlagače Nemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Severna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.
 
U nacrtu rezolucije se podseća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.
 
Podseća se i da se 2025. navršava 30 godina od genocida u Srebrenici u kojoj su 1995. izgubljena najmanje 8.372 života.
 
Srbiju na sednici GS UN predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je sinoć izjavio da će se prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici videti "ko su prijatelji Srbije, ko su lažni prijatelji i ko su oni koji nikad nisu bili prijatelji Srbije".