Društvo

BiH šalje protestnu notu državama koje su glasale protiv rezolucije o Srebrenici

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da će BiH sutra poslati protestnu notu svim državama koje su u Generalnoj skupštini UN u Njujorku glasale protiv rezolucije u Srebrenici.

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa "za", 19 "protiv" i 68 uzdržanih. UN imaju 193 države-članice.
 
Konaković je ocenio da se pokušava minimalizirati broj zemalja koje su glasale "za", ali naglašava da je "protiv" glasalo svega 19 zemalja, ali da je bilo "važno da taj rezultat bude pozitivan". Odnos je 4:1 za one koji su na strani istine, kazao je on.
  
"Smatramo da se (oni koji su glasali protiv) svrstavaju na stranu počinilaca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza", rekao je Konaković, preneli su sarajevski mediji.
"Vrlo nam je važno što danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica osim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića" i da je "važna činjenica da je celi region, osim Srbije, bio na pravoj strani", istakao je Konaković.
 
Ocenio je da je Vućić bio "agresivan" i da je "uspeo da minimizira i velike svetske sile", što će imati posledice za koje će, kako je rekao, Vučić morati da odgovara pre svega javnosti Srbije.
 
Pozvao je "komšije da smire strasti" i da se "vrate svakodnevnim problemima koje te zemlje imaju".
 
Konaković je rekao da "znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost.
 
Izjavu predsednika RS Milorada Dodika o "mirnom razlazu" u BiH Konaković je nazvao besmislenom i rekao da će "institucije odgovoriti efikasno svima koji budu radili na destibilizaciji".
 
Premijer Federacije BiH: Rezolucijom se štiti istina o Srebrenici utvrđena sudskim presudama 
 
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da se usvajanjem Rezolucije o Srebrenici dodatno štiti istina o Srebrenici, koja je jasno utvrđena sudskim presudama. Nikšić je ocenio da je Srebrenica "ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost".
 
"Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je, bez sumnje, ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniocima, zločincima i onom delu čovečanstva koji još ne zna razliku između dobra i zla", naveo je on.
 
Naveo je da se danas slični zločini dešavaju i u drugim delovima sveta, ističući da želi da "nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava".
 
Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i koji bi trebalo da se obeležava svake godine.
 
Rezolucija je usvojena sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih.