Ekonomija

Koliko košta putno osiguranje i gde nam sve treba zeleni karton?

Foto/ ilustarcija Pixabay

Foto/ ilustarcija Pixabay

Ukoliko planirate odmor negde u inostranstvu, stručnjaci savetuju da je poželjno da pre samog puta nabavite putno osiguranje, koje nije skupo, a može da bude od velike koristi ukoliko dođe do bolesti, povrede ili slične neprijatnosti.

Bliži se jun i sezona godišnjih odmora. Mnogi su već rezervisali svoja putovanja na neku od evropskih destinacija, a tradicinalno najviše srpskih državljana letuje u Grčkoj, piše Danas.

Pored osnovnih potrepština za put, kao što su odeća, obuća i, pre svega, pasoš i lična dokumenta, kao i novac, poželjno da oni koji putuju imaju i putno osiguranje.

Ova stavka ne iziskuje veliki finansijski izdatak, a može da bude veoma korisna kada se nađete negde u inostranstvu.

Većina osiguravajućih kuća danas ima mogućnost onlajn kupovine polise, a pre same kupovine na njihovim sajtovima možete izračunati koliko će vas to koštati kada unesete odgovarajuće parametre.

Ukoliko, na primer, uzmemo individualno putovanje u Grčku i letovanje od 10 dana, sa početkom od 15. juna i ukoliko pretpostavimo da osiguranik ima između 19 i 70 godina, za takve parametre osnovni paketi putnog osiguranja uglavnom se kreću od 1.900 do 2.500 dinara.

Ovaj paket u većini osiguravajućih kuća pokriva sumu osiguranja u iznosu od 30.000 evra.

Sve osiguravajuće kuće imaju i znatno skuplje pakete, koji sa sobom donose više pogodnosti.

Međutim, pre kupovine polise, treba dobro proveriti šta sve ona obuhvata, kako ne bi došlo do nesporazuma.

Suosnivačica „Be Risk Protected“ platforme i glavna urednica magazina „Svet osiguranja“ Vesna Lapčić za Danas naglašava da bi svi koji kreću na put trebalo da pribave polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

„Ona za evropske zemlje košta, oko evro po danu putovanja u zavisnosti od osiguravajuće kompanije. To bi značilo da je za deset dana odmora potrebno izdvojiti oko 10 evra, za pokriće koje obično iznosi oko 30.000 evra“, pojašnjava ona.

Lapčić ukazuje na to da cena polise može da zavisi i od starosti osiguranika.

Proces nabavke putnog osiguranja je lak, ističe sagovornica Danasa.

„Polisa mora da se kupi pre nego što se pređe granica, a gotovo sve osiguravajuće kuće omogućavaju onlajn kupovinu, što znači da je postupak veoma jednostavan. Ukoliko se putuje zajedno sa porodicom moguće je ugovoriti porodičnu polisu, a sa grupom grupnu“, objašnjava ona.

Lapčić upozorava da je je važno da svaki putnik detaljno pročita šta njegova polisa osiguranja pokriva, a šta ne pokriva, da ne bi došlo do zabune ukoliko se desi osigurani slučaj.

Ona podseća da je naša obaveza da znamo šta smo tačno kupili.

„Osiguranik, ukoliko se desi šteta, zove kol centar koji ga upućuje u bolnicu ili ambulantu sa kojom osiguranje sarađuje i neće morati da plati ništa“, kaže Lapčić.

Ona pojašnjava da je i ukoliko putnik sam ode u bolnicu moguća refundacija.

„Tada će morati da plati sam, prikupi račune i po povratku svu dokumentaciju priloži osiguravajućoj kući i zatim da čeka refundaciju troškova“, navodi naša sagovornica.

Ona savetuje da je uvek bolje, ukoliko nije hitna situacija, pozvati kol centar osiguravajuće kompanije.

„Broj kol centra se nalazi na samoj polisi osiguranja, a neke osiguravajuće kuće imaju i Viber“, dodaje Lapčić.

Više pročitajte na LINKU.