Ekonomija

Srbija tek na 68. mestu Indeksa turističkog razvoja – stranci ne poznaju našu ponudu

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Svetski ekonomski forum objavio je najnovije rezultate Indeksa turističkog razvoja (Travel&Tourism Development Index, TTDI) za 2024. godinu, u kome je Srbija zauzela tek 68. poziciju među 119 analiziranih ekonomija.

TTDI prati pet kategorija i 17 „stubova“ razvoja turizma sa ukupno 102 indikatora, a naša zemlja najbolje ocene dobila je za poslovni ambijent i dostupnost kadrova, dok je najlošije ocenjena u oblasti turističkih resursa. O razlozima i tome kakve pouke treba izvući iz ove publikacije razgovarali smo sa Aleksandrom Radivojevićem, koordinatorom istraživanja Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju.

Srbija je pre dve godine, kada je TTDI po prvi put predstavljen na godišnjem okupljanju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, bila na 70. mestu, tako da se – uslovno rečeno – može govoriti o blagom poboljšanju, mada aktuelni plasman našu zemlju stavlja iza Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Albanije, a ispred Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Najbolje ocene dobili smo u kategoriji ambijenta za razvoj turizma, pa smo tako iznad prosečne ocene za region i Istočnu Evropu kada je reč o dostupnosti kadrova, bezbednosti, kao i pripremljenosti za digitalizaciju, dok smo relativno dobrih 4,19 od 10 dobili za poslovni ambijent u turizmu.

„Ocene koje smo dobili za neke od stubova razvijenosti zaista su odlične, a s obzirom na to da indeks ukazuje ne samo na trenutnu razvijenost turizma već meri grupu faktora i politika koji omogućavaju održiv i otporan razvoj turizma, zaključak je da su osnove za veći doprinos turizma ekonomiji Srbije u budućem periodu dobro postavljene„, ističe Aleksandar Radivojević koji je i ekonomista Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Izuzetno loše ocene smo, nažalost, zabeležili u oblasti prirodnih i kulturnih turističkih resursa, kao i destinacija koji privlače putnike koji nisu na odmoru – poput onih koji dolaze zbog medicinskih zahvata ili radi obrazovanja.

Više pročitajte na LINKU.