Ekonomija

NALED: Za Vladu Srbije prioriteti su unapređenje e-uprave, podsticanje investicija i zelena agenda

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Prioriteti za novu Vladu Srbije trebalo bi da budu unapređenje uslova za razvoj e-uprave i e-poslovanja, podsticanje gradnje i investicija, kao i sprovođenje zelene agende, izjavio je predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladislav Cvetković.

On je, na sednici kojom je završena 18. godišnja Skupština te organizacije rekao da će posebna pažnja biti posvećena imovinsko-pravnim pitanjima.

„Rešavanje decenijskih problema, kao što su legalizacija i stari predmeti u katastru otvaraju put za više investicija. Nastavićemo da podržavamo domaće preduzetnike i inovatore“, rekao je Cvetković, a saopštio NALED.

Dodao je da će NALED pružiti podršku uvođenju širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, unapređenju informacione bezbednosti, digitalizaciji u zdravstvu i daljem razvoju elektronskih usluga za građane i privredu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je da će država ostati posvećena važnim reformama i da predstoji veliki broj zadataka.

„Zajedno ćemo raditi na novoj listi prioriteta da bismo implementirali sve one kompleksne i zahtevne inicijative za koje se NALED zalaže već dugi niz godina“, rekla je Brnabić.

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović rekla je da je jedan od prioriteta nove Vlade Srbije podizanje životnog standarda građana, kroz razvoj poslovnog okruženja.

„Priliv stranih direktnih investicija tokom prvog tromesečja 2024. iznosio je 1,1 milijardu evra. NALED je naš važan partner ka daljem razvoju privrednog ambijenta. Posvećeno ćemo raditi na razvoju srpske ekonomije i kontinuiranom osluškivanju potreba domaće privrede“, rekla je Mesarović.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović ocenio je da je ;Srbija sprovela značajne reforme u oblasti građevine koje će slediti i Crna Gora.

„Uz podršku NALED-a pokrenućemo proces uvođenja sistema izdavanja e-građevinske dozvole“, rekao je Odović.

Dodao je da su dve ključne inicijative Crne Gore sveobuhvatna reforma katastarskog sistema i elektronsko izdavanje dozvola.

U protekloj godini, NALED je, kako je navedeno, bio uključen u više od 40 projekata za unapređenje poslovnog okruženja.

NALED, kako je navedeno, kao nezavisna javno-privatna asocijacija, okuplja više od 350 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, a zajedno sa članstvom iz civilnog sektora i lokalnim udruženjima predstavlja još 22.000 malih biznisa iz Srbije.

Tradicionalno priznanje NALED Strela na toj sednici dodeljeno je ambasadorki Švedske Aniki Ben David za izuzetan doprinos u transformaciji Srbije ka održivom i odgovornom društvu, a priznanje za doprinos podsticanju dijaloga i saradnje na Zapadnom Balkanu uručeno je opunomoćenoj ministarki ambasade Hrvatske Davorki Velecki-Čičak.