Moj grad

Najveća solarna elektrana u Srbiji puštena u rad

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Najveća solarna elektrana u Srbiji, koja se nalazi u Saraorcima, zvanično je puštena u rad danas, 24. maja, objavljeno je na sajtu Grada Smedereva.

Snaga elektrane je 9,86 megavata. 

Kako je navedeno na sajtu Grada Smedereva, "reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje električne energije koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu."

Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane u Saraorcima je 15,1 gigavat časova, što je dovoljno za snabdevanje oko 2500 domaćinstava.

U saopštenju se navodi da je priključena na elektrodistributivni sistem povezivanjem Lugavčine sa jedne strane i Lozovika sa druge strane, preko čega se  vrši napajanje i za mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica.

Projekat  je realizovala nemačka AVR Group, a radove, koji su počeli u julu prošle godine, izvela je kineska kompanija Power China.

„Svake godine će generisati oko 16 miliona kilovat časova zelene struje, uz smanjenje emisije ugljen dioksida za 16 hiljada tona, što će unaprediti nivo korišćenja čiste energije i promovisati zeleni i održivi razvoj“, objasnio je Jan Laihui, generalni menadžer kompanije Power China.