Moj grad

Nastavak preventivnih pregleda ovog vikenda

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U nedelju 26. maja građani će moći da urade preventivne preglede u Domu zdravlja i Opštoj bolnici.

U Domu zdravlja Požarevac obavljaće se preventivni pregledi u vremenskom periodu od 8 do 17 časova.

U Medicini rada će se raditi merenje pritiska i auskultacija pluća svakom pacijentu. U laboratoriji Medicine rada će se raditi krvna slika, hormoni štitaste žlezde T3, T4 i TSH.

Muškracima će se raditi PSA, odnosno skrining test na karcinom prostate.

Po prvi put u preventivne preglede uključeni su i najmlađi sugrađani. Svoj deci koja sa roditeljima budu došla radiće se pregled kičme i tabana. Maloj deci će se pregledi obavljati u Predškolskom, a školskoj deci u Školskom dispanzeru.

Svaki patološki nalaz će biti upućen lekarima specijalistima Opšte bolnice Požarevac na dalju dijagnostiku i lečenje.

Kako iz ove zdravstvene ustanove navode, preventivnim pregledima žele da zdravstvo učine pristupačnijim pacijentima i da blagovremeno uoče i dijagnostikuju stanja i bolesti koje se mogu uspešno lečiti.

"Prevencija je zlatni standard u zdravstvu, te moramo negovati njen značaj i unapređivati preventivu u svakodnevnom radu izabranih lekara i njihovih pacijenata".

Preventivni pregledi i u Opštoj bolnici

U Opštoj bolnici deci će biti rađeni pregledi kod fizijatra u Službi fizikalne medicine i rehabilitacije, u cilju otkrivanja eventualnih deformiteta tabana, kičme i lokomotornog sistema.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 17 časova.

Što se tiče odraslih, ove nedelje građani će moći da urade EKG, krvnu sliku i auskultacija pluća, a po potrebi i snimanje rendgenom. Biće organizovan i pregled rendgen pluća za ljude starije od 50 godina koji puše duže od 30 godina u cilju ranog otkrivanja eventualnih bolesti pluća.

Osim krvne slike radiće se hormoni štitaste žlezde i PSA test za rano otkrivanje tumora prostate.

Građani će moći da urade preglde bez zakazivanja i uputa, a moći će da ih urade i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje.