Društvo

Gužve na graničnim prelazima ka Grčkoj: Kada i kako putovati?

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj, naročito tokom dana vikenda u julu i avgustu.

Iako određeno pravilo ne postoji, postoje neke smernice koje datume i dane treba izbegavati za polazak u Grčku ako ne želite da sate provedete u nepreglednoj koloni vozila, piše portal Grčka info.

Najbolje krenuti radnim danom


Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. u mesecu i u danima produženih vikenda u Severnoj Makedoniji, prenosi portal Kompas. 

Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 18 h, čekaćete veoma kratko na prolaz. Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći – najkasnije do 3h ujutru.

Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4h ujutru, u 10h ili u 20h kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima uglavnom manje.

Produženi vikendi u Severnoj Makedoniji
U vreme produženih vikenda građani Makedonije ulaze u Grčku u povećanom broju od četvrtka uveče (ili petka) do subote dok najveći broj izlazi iz Grčke u nedelju (tj. ponedeljak) – poslednjeg dana.

Produženi vikend građani Makedonije će imati:

24. maja (petak) „Sv. Ćirila i Metodija“ – Dan sveslavskih prosvetitelja
21. juna (petak), Zadušni dan, petak pred Zadušni dan
2. avgusta (petak), Dan Republike
8. septembra (nedelja), Dan nezavisnosti, odnosno 9. septembra (ponedeljak) je neradni dan
11. oktobra (petak), Dan narodnog ustanka
8. decembra (nedelja), „Sv. Kliment Ohridski“, odnosno 9. decembra (ponedeljak) je neradni dan
Savetuje se da, ukoliko možete, izbegavate ove datume, a ako ne, naoružajte se strpljenjem.

Prelaz Prohor Pčinjski
Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja vozila uglavnom kraća.

Vozači koji se odluče za ovu varijantu, treba da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake. Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina i duži je za nekih 12 kilometara.

Prelaz Dorjan
Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete ako se sa autoputa isključite kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran.

Ako putujete u Olimpijsku regiju ili Halkidiki
Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani kao i vikendaši iz Severne Makedonije masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, a neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne.

Nedeljom popodne su takođe gužve na putevima prema Solunu kada se vikendaši vraćaju kući.

15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice ili Velika Gospojina gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Saveti pred put
Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i može da se desi da čekate oko pola sata da se smena obavi i pored toga što nema gužve
Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima
Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone