Društvo

Porodična tradicija i ljubav prema konjima: Priča sa ranča Đurić (FOTO+VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Konji su od davnina služili ljudima, bilo u poljoprivredi, ratu ili takmičenjima. Danas, ta plemenita bića pružaju radost i mogućnosti za rekreaciju i takmičenja. U selu Drmno, nadomak Požarevca, nalazi se ranč koji vodi porodica Đurić. Ova porodica svoju ljubav prema konjima nasledila je od predaka, baveći se konjima više od 150 godina. Njihovi konji danas učestvuju u brojnim manifestacijama i takmičenjima. Razgovarali smo sa Danicom Đurić koja, pored vođenja ranča, drži i školu jahanja.

Tradicija njene porodice seže daleko unazad, kada su konji služili za vuču i u ratnim pohodima. Danica je istakla kako su konji sada pretežno angažovani za takmičenja, filmska snimanja i rekreativne aktivnosti. Njen ranč se posebno ističe učešćem na Ljubičevskim konjičkim igrama i Fekerijadi, a konji se koriste i za snimanja u Viminacijumu.

FOTO: A. Stepanović

Danica nam je otkrila da je ljubav prema konjima usađena kod nje od malih nogu.

,,Odrasla sam okružena konjima, to je jednostavno deo naše porodične tradicije", rekla je. 

Na pitanje o svakodnevnim obavezama na ranču, Danica je opisala svoj tipičan dan: ,,Ustajem u 7 ujutru, konji dobijaju doručak, ručak im je oko 14h, a večera oko 19h. Vodu im stalno dosipamo, posebno leti kada moraju uvek da imaju dovoljno vode. Pored toga, dobijaju i dodatke ishrani kao što su bale i seno."

FOTO: A. Stepanović

Njena škola jahanja nudi raznovrsne programe, uključujući terenska jahanja, dresuru i obuku za početnike.

,,Imamo programe za sve, od onih koji nikada nisu jahali do iskusnijih jahača", rekla je Danica.

Najveći izazov u vođenju škole jahanja, kako ističe, jeste rad sa ljudima.

,,Moraš dosta da paziš. Konjički sport je rizik, koliko god da znaš da jašeš. Konji su vrlo osetljive životinje i osećaju strah, tako da jahač ne sme da se plaši", dodala je.

FOTO: A. Stepanović

Danica je sa ponosom govorila o nagradama koje su osvojili njeni konji. Posebno je ponosna na šampionku koja je četiri puta osvojila šampionat.

,,To mi daje motivaciju za dalji rad", priznala je.

Kada smo je pitali o daljim planovima za ranč i školu jahanja, Danica je otkrila svoje ambicije: ,,Planiram da proširim ranč i uvedem nove aktivnosti, kao što su tematska slikanja sa konjima, na primer, kauboj ili fotografisanje sa šeširima."

FOTO: A. Stepanović

Ljubav i posvećenost Danice Đurić prema konjima i njenom ranču su inspiracija mnogima. Njena priča je dokaz kako tradicija može da se očuva i prilagodi savremenom dobu, pružajući radost i edukaciju ljubiteljima konjičkog sporta.

FOTO: Privatna arhiva

U svetu gde je brzina života postala norma, Danicin ranč predstavlja oazu mira i priliku za povratak prirodi. Njen rad i ljubav prema konjima ostavljaju dubok utisak i podsećaju nas na važnost očuvanja tradicije i ljubavi prema životinjama.

FOTO: Privatna arhiva

Projekat „Jake, aktivne, poslovne žene za budućnost svih nas” podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.