Moj grad

Preko milion dinara za projekte Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U Narodnom muzeju danas su potpisani ugovori kojim će Ministarstvo kulture finansirati projekte Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva u Požarevcu u vrednosti od 1,2 miliona dinara.

Ministar kulture, Nikola Selaković, koji je danas potpisao ugovore sa ove dve institucije kulture u gradu dodao je da pored ova dva ugovora, treba spomenuti i treći ugovor sa Arheološkim institutom iz Beograda koji se itekako tiče grada Požarevca, a koji podrazumeva nastavak radova na opremanju muzeja Arheološkog instituta u okviru lokaliteta Viminacijum.

"Ugovor je vredan 8 miliona dinara i omogući će završetak muzeja Arheološkog instituta koji se nalazi na teritoriji grada Požarevca i koji reprezentuje jedno izuzetno važno arheološko nalazište koje ne svedoči samo u bogatoj antičkoj rimskoj kulturi i onome što je ostalo na ovim prostorima, već predstavlja itekako bitan element turističke ponude Donjeg Podunavlja na čijem planu grad Požarevac, gradska opština Kostolac, ali i druge opštine na teritoriji Braničevskog okruga kao što je Veliko Gradište, kao što je Golubac imaju itekako značajno mesto", naveo je Selaković.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ministar se dotakao i projekta EXPO 2027, govoreći da Požarevac postaje transportno mnogo bliži Beogradu zahvaljujući brzoj saobraćajnici koja je u izgradnji.

"Požarevac se nalazi na manje od sat vremena od Beograda, a 2027. godine u Srbiju će doći više od miliona ljudi na EXPO 2027. godine i svaka ona tačka koja nije toliko daleko od Beograda, kao što je Požarevac koji ima ozbiljne kulturne i socijalne, ali i istorijske, etnološke sadržaje, različite vrste festivala, sve takve stvari postaju magnet za strance koji će dolaziti u Srbiju", zaključio je ministar.

Koji projekti će biti podržani novcem Ministarstva kulture?

Današnjim ugovorima koji su potpisani, Ministarstvo kulture finansiraće projekte Narodnog muzeja u iznosu od 900.000 dinara, kao i projekat Istorijskog arhiva sa 300.000 dinara.

Novac koji je dobio Narodni muzej biće upotrebljen za popisivanje svih arheoloških nalazišta na teritoriji opštine Malo Crniće.

"Obići ćemo sve tačke za koje znamo na teritoriji opštine Malo Crniće. Tragaćemo za onima za koje se ne zna toliko, ili ih ima u dokumentaciji, u predanju. To je otkrivanje ostataka prošlosti, da prepoznamo koji su periodi, kulture, doba na toj teritoriji, a onda ćemo  uneti sve u osnovnu dokumentaciju. Ovo je izuzetno dobro za razvoj turizma", rekao je direktor narodnog muzeja, dr Gordan Bojković.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Istorijski arhiv je za svoj projekat od Ministarstva dobio 300.000 dinara, a prema rečima direktroke ove ustanove, Jasmina Nikolić.

"Za ovu godinu su nam opredelili sredstva za realizaciju projekta koji traje već duži niz godina, a to je unapređenje tehničkih i prostornih kapaciteta istorijskog arhiva Požarevac za smeštanje arhivske građe i kulturni dobara. Svakako bih nam glasila da je u prethodnom periodu, pored unapređenja prostornih i tehničkih uslova, odnosno kapaciteta, podržan niz projekata", rekla je Nikolić.