Politika

Dragana Spasojević: Program obuhvata različite aspekte života, od komunalne infrastrukture do društveno-kulturnih inicijativa

Birači će 2. juna glasati za jednu od predloženih lista kandidata za odbornike lokalne skupštine. Liste su sastavljale političke stranke, koalicije, ali i grupe građana. Koalicija “Biram borbu – Požarevac” sastavljena je od nekoliko stranaka nekadašnje opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” koju čine Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka i Narodna stranka.

Nosilac ove liste je Dragana Spasojević, stručni konsultant za obnovljive izvore energije iz Narodnog pokreta Srbije. U serijalu “Zumiranje – Izbori 2024.” predstavila je program koalicije koji kako kaže obuhvata sve segmente života sugrađana.

Smatra da će nakon dvanaest godina “stihijske vladavine Srpske Napredne Stranke, biti potrebno dugo vremena da građani povrate poverenje u institucije i samu gradsku upravu.”

Spasojević je navela da je najveći problem u gradu korupcija, koja utiče na sve aspekte društvenog i ekonomskog života i predstavlja ključnu prepreku za napredak zajednice. Ključne tačke koje zahtevaju najveću pažnju su zaposlenje građana, otvaranje proizvodnih pogona, subvencije za poljoprivrednike, investicije u komunalnu infrastrukturu, kao i rešavanje problema divljih deponija i odnošenja smeća.

“Programi zdravstvene i socijalne prevencije i zaštite, briga o deci, mladima i starima, licima sa invaliditetom, poštovanje prava radnika, urbanističko uređenje i širenje grada Požarevca, društveno - kulturni život, bezbednost dece u školama, javni prevoz, bezbedne biciklističke staze, izgradnja gradskog gerontološkog centra, to su okosnice programa. Jedini uslov za uređenje grada prema meri svakog građana jeste stati na put ovoj vlasti koja projekte bira po sopstvenom nahođenju, umesto prema planu i programima koji bi omogućili izvesnu i funkcionalnu budućnost.” 

Spasojević kaže da se kompletan program ove koalicije prepliće i kroz različite aspekte života u Požarevcu, obuhvatajući sve od komunalne infrastrukture do društveno-kulturnih inicijativa.

“Unapređenje komunalne infrastrukture, javnog prevoza i biciklističke infrastrukture ne samo da rešava saobraćajne zastoje i smanjuje aero - zagađenje, već pozitivno utiče i na kućni budžet naših sugrađana.”

"Izgradnja gradskog gerontološkog centra omogućilo bi brigu o licima koji su naš grad izgradili, u kome su privređivali i doprinosili čitav svoj radni vek, a takođe bi bili u blizini svojih najmilijih."

Spasojević smatra da mlade generacije danas ne vide svoju budućnost u Požarevcu zbog trenutne prakse koja favorizuje "članske karte". 

“Ovo je pogubno, jer će te generacije uskoro biti nosioci budućnosti našeg grada. Moramo uložiti napore da im obezbedimo zdravu osnovu za život, rad i stvaranje budućih naraštaja.”

“Jedan od naših programa je i besplatan sport za naše najmlađe sugrađane. Na ovaj način deca će imati priliku da se bave sportom, razvijaju svoje talente, i u budućnosti, predstavljaju klubove našeg grada na raznim takmičenjima.

Izborna lista “Biram borbu – Požarevac (Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Narodna stranka) ima nalazi 43 kandidata za odbornike.