Svet

Više od 100 miliona Amerikanaca ugroženo zbog snažnih vremenskih nepogoda

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Više od 100 miliona Amerikanaca danas je upozoreno na snažne vremenske nepogode, nakon što su ogromne oluje usmrtile najmanje 22 osobe i napravile pustoš širom SAD.

Tornada i razorne oluje ostavili su skoro 600.000 stanovnika u 13 saveznih država bez struje, uništili su kuće i puteve i prouzrokovali povrede više stotina ljudi.

Prognostičari su najavili da se opasnost sada pomera na istok i da zahvata ogromnu teritoriju od Alabame do Njujorka, a izdali su upozorenje na izuzetno jak vetar, pljuskove, grad i bujične poplave, prenosi BBC.

Očekuje se da će jaka kiša pogoditi delove istočne obale, a u ponedeljak uveče najavljuju se snažne oluje sa grmljavinom na severoistoku i srednjem Atlantiku, dok su Vašington, Virdžinija, Merilend i Pensilvanija u opasnosti od tornada.

Smrtni slučajevi prijavljeni su u nekoliko država, uključujući osam u Arkanzasu, sedam u Teksasu, dva u Oklahomi i četiri u Kentakiju.

Guverner Kentakija Endi Bašer proglasio je danas vanredno stanje, nakon što su oluje pogodile veći deo države, a guverner Teksasa Greg Abot rekao je da je u više od trećine okruga proglašena katastrofa, nakon što je nevreme poharalo državu.