Moj grad

Slučaj devojčice iz Toponice: Institucije i dalje ćute, škola podnela krivičnu prijavu protiv porodice

Učionica

Učionica

Jedanaestogodišnja devojčica iz sela Toponica kod Malog Crnića trpela je fizičko i seksualno nasilje svojih vršnjaka od početka školske godine. Roditelji su slučaj prijavili kako školi, tako i nadleženim institucijama. Međutim, dok čekaju reakciju i pravni epilog, dolazi do nove prijave, ali ovog puta protiv roditelja - direktorka OŠ Đura Jakšić iz Toponice podnosi krivičnu prijavu za nasilje u porodici protiv roditelja i brata maloletne devojčice, tvrdi otac devojčice S.S.

Bio je utorak, 21. maj kad S.S. stiže poziv da hitno mora da dođe u Centar za socijalni rad Malo Crniće. On tamo odlazi sam.

„Ja dolazim sam, a oni me pitaju gde mi je ćerka i supruga, i dalje ne govoreći šta je razlog tog hitnog poziva. Vraćam se kući u Toponicu po suprugu i ćerku, a onda saznajem da je protiv mene, supruge i sina podneta krivična prijava za delo nasilje u porodici. I onda kažu ‘mi vodimo dete u policiju da bi dala izjavu, jer vi ne smete sa njom’. Pritom mi kažu da ovo što je OŠ Đura Jakšić podnela protiv moje porodice neću moći da oborim, i da moramo da tražimo gde ćemo dete da smestimo, odnosno poručuju mi da dete mora da bude udaljeno iz porodice. To nam sve govore dok nam je ćerka u policiji sama uz prisustvo radnice Centra za socijalni rad. Ćerka je na tom razgovoru odnosno davanju izjave bila ukupno skoro četiri sata, tačnije tačno dva minuta pred istek ta četiri sata. Čim sam mogao istog tog dana obavestio sam i zaštitnika građana tj. njegov pravni tim sa kojim sam stalno bio u kontaktu“, kazao je S.S. za N1.

Na pitanje kako je ćerka regovala na taj razgovor u policiji i ko je sve sa njom razgovarao, S.S. navodi da je razgovor obavljen od strane nekoliko policajki.

Po završetku davanja iskaza maloletne devojčice, dve policajke izlaze da se obrate roditeljima uz reči, po navođenju oca, sledeće: „Nemojte da mislite da se vršilo neko nasilje nad detetom, mi smo ovo morali po službenoj dužnosti da izvršimo.“

Otac tvrdi da su ispitivali dete da li je nad njom vršeno nasilje od strane članova porodice, dok je ona sve negirala. Dodaje i da su mu policijske službenice rekle da na osnovu svega do sada zaključenog nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Već sutradan, uz prisustvo advokata i otac odlazi u policijsku stanicu Malo Crniće, da i sam da izjavu. Od tada porodica čeka izveštaj nadležnog tužilaštva, pored oglašavanja svih ostalih institucija u ovom slučaju.

Povodom novonastale situacije kontaktirali smo i advokata porodice Miodraga Tadića, koji za N1 navodi da još nije video krivičnu prijavu koju je OŠ Đura Jakšić podnela protiv oca devojčice, a koji se goni po krivičnoj prijavi nasilja u porodici.

„On je dao izjavu ali nadležno tužilašatvo se još uvek nije oglasilo“, kaže advokat.

Dodaje i da je najbitnije u svemu tome da roditeljima nije određena mera udaljenja, imajući u vidu kakvo je nasilje pretrpela devojčica u toj školi.

Na pitanje kako komentariše ovakvu situaciju, advokat kaže:

„Kao pravni zastupnik porodice, čim budem izvršio uvid u krivičnu prijavu, po odobrenju nadležnog tužioca iz Požarevca, preduzeću sve zakonske mere koje mi stoje na raspolaganju, a prvenstveno krivične prijave protiv zaposlenih u OŠ Đura Jakšić, jer su iskoristili teško stanje porodice S. da bi opravdali svoje nepostupanje koje im je zakonom naloženo po pitanju zaštite dece, ali i u ovom konkretnom slučaju.“

Tadić dodaje i da „što se tiče ostalih pravnih koraka, s obzirom da Centar za socijalni rad nije dostavio neophodnu dokumentaciju Zaštitniku građana, a samim tim ni mi nemamo uvid u istu, još uvek ne mogu da govorim o tome hoćemo li podneti krivične prijave protiv roditelja maloletnih izvršitelja. Ono što je sigurno – protiv OŠ Đura Jakšić i roditelja maloletnih izvršitelja biće pokrenut parnični postupak za naknadnu nematerijalne štete.“

A kako je devojčici u svemu ovome?

Roditelji kažu da su odmah u sredu, 22. maja ćerku odveli na razgovor kod psihologa.

U dokumentu u koji je N1 imao uvid, psiholog navodi da je ona u stanju visokog stresa „usled policijskog isleđivanja, u kome su devojčicu držali četiri sata u nameri da prizna ‘porodično zlostavljanje’, po rečima devojčice i oca.

„Sve što je izneto u kontaktu (ponašanje policajke, insistiranje na ‘priznanju’ itd.) preti da produbi ionako narušenu psihološku homeostazu i nosi veliki potencijal za novo traumatsko iskustvo“, ocenio je psiholog.

I dok se čeka da institucije reaguju, istovremeno maloletna devojčica i njeni roditelji čekaju na pravdu, a i pravo na obrazovanje koje joj je ovim putem uskraćeno.

Podsetimo, čitav slučaj kulminirao je 28. marta, kada su na času fizičkog dečaci, prema prijavi roditelja policiji, pokušali da siluju devojčicu, odnosno skinuli joj garderobu, snimali je i potom pretili da će snimak pokazati drugima.

Porodica devojčice tvrdi da je škola pokušala da zataška slučaj i neadekvatno reagovala. Dok se roditelji bore za pravdu, devojčica ne ide u školu, dok dečaci koji su prijavljeni za nasilje – pohađaju nastavu. Lekar je konstatovao da je dete imalo 28 povreda.

Otac devojčice ispričao je za N1 da je zlostavljanje njegove ćerke počelo na početku ove školske godine, kada je krenula u 5. razred. Tada je počela da se žali da ima probleme u školi gde je, prema rečima roditelja, trpela batine, udaranje, šutiranje, lomljenje školskog pribora. Ipak, ona nije prijavila šta se desilo u školi. Upitan zašto nije to uradila, odgovara da joj je bilo zaprećeno da ne sme da kaže ni roditeljima, niti bilo kome drugom šta se desilo, jer će u suprotnom snimak zlostvljanja biti objavljen na društvenim mrežama.

Nakon objave čitavog ovog slučaja na N1 televiziji, Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih navoda, postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Toponici kod Malog Crnića, zbog direktnog ugrožavanja zdravlja i bezbednosti jedanaestogodišnje devojčice, koja već više meseci trpi nasilje vršnjaka, takođe učenika te škole.

Kako je saopšteno, zaštitnik je istovremeno pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Malo Crnjiće, Ministarstva prosvete, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, tražeći da se u roku od 15 dana instutuciji zaštitnika dostave izveštaji o aktivnostima preduzetim u ovom slučaju.

Međutim, iako je rok istekao – nijedna institucija, po saznanjima N1, nije dostavila izveštaje o preduzetim aktivnostima. Jedino je Centar za socijalni rad Malo Crniće dostavio odgovor našoj redakciji, u kome navode da su do sada formirali četiri predmeta.