Politika

Predizborna kampanja se završava u četvrtak: Bila je mlaka, malo ko ima utisak da se uopšte desila

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

FOTO: Boom93/Arhivska fotografija

Predizborna kampanja za junske izbore zvanično se završava u četvrtak, 30. maja u ponoć, a kako je protekla i kojoj meri je bila uspešna?

Nikola Parun, politikolog i stručnjak za komunkacije, ocenio je za Danas da u samom finišu izborne kampanje malo ko zapravo ima utisak da se kampanja dogodila i da su predizborne aktivnosti ostale u drugom planu usled drugih političkih dešavanja.
 
"Kampanja je na samom kraju, a deluje da malo ko ima utisak da se uopšte desila. Ostala je u senci izmišljene kampanje o rezoluciji UN o sećanju na genocid u Srebrenici, ali i raskola i saplitanja opozicije, i to što samostalnog, što od strane vlasti", navodi Parun.
 
Sagovornik beogradskog lista objašnjava da su slogani, a i sami spotovi bili poprilično neupečatljivi, i da je jedino spot vladajuće stranke namenjen mladima ostavio utisak.
 
"Sami slogani su bili slabo upečatljivi, uglavnom tačni. Jedini spot koji se idejno izdvojio do ovog momenta je poslednji spot SNS-a namenjen mladima, u kom su gejmeri i Vučić. Tako je napisan. I sasvim pristojno izveden, što ne čudi s obzirom na resurse kojima vladajuća stranka raspolaže", kaže on.
Pročitaj još
 
Parun pojašnjava da je ovoj kampanji iz kreativnog aspekta nedostajao preduslov, a to je zainteresovanost aktera.
 
"Beogradska bojkot-opozicija nije ni imala aktivnosti, a mudre glave iz Proglasa su odlučile da zaćute, uhvaćene u procepu u koji ih je ubacio Vučić lomom opozicije kroz delimično ispunjavanje uslova", pojašnjava on.
 
Dodaje da je u odnosu na decembar najveći deo opozicionih glasova "digao ruke", a ostalima ni opozicioni mediji nisu bili naklonjeni kao tada. 
 
"U odnosu na decembar, najveći deo opozicionih glasova je 'digao ruke', a ostalima ni opozicioni mediji nisu bili naklonjeni kao tada. O režimskim da ne govorimo. To je neplodno tle za izgradnju kampanje i sve iole kreativno desilo se kao greška ili slučajnost, kakva je bila akcija opozicije u Nišu, gde su na ulicu 'izneli' ceo stan s adrese na kojoj je prijavljeno desetine preseljenih glasača", objašnjava on.
 
Parun zaključuje da se vlast nije susrela sa ovakvim preprekama koristeći se, prema njegovim rečima, "izmišljenim narativima" uz izraženu prisutnost na medijima.
 
Marketinški stručnjak Igor Avžner ističe da je ključna razlika između predizborne kampanje za decembarske izbore prošle godine i trenutne promena političkih aktera koji nastupaju na izborima, u vidu cepanja najveće izborne koalicije "Srbija protiv nasilja" na takozvanu bojkot-opoziciju i "Biram borbu" kao i pojava pokreta "Kreni-promeni".
 
Kao ključnu sličnost navodi to što je ova, kao i prethodne kampanje koje je vodila opozicija, zakasnela, bezidejna, neprepoznatljiva i nepamtljiva.
 
Avžner pojašnjava da je Aleksandru Vučiću bilo neophodno da na ovim izborima postoji učešće aktera koje kako građani, tako i međunarodna zajednica percipira kao opoziciju i time dobije legitimitet.
 
"Politička neophodnost Aleksandru Vučiću bila je da na 'izbore' izađe i time da legitimitet, pored satelitsko-fantomskih stranaka, i neko koga građani, a i međunarodni faktor, percipiraju kao opoziciju. To je mogao da uradi na dva načina: ili cepanjem SPN, ili izvlačenjem čitavog korpusa opozicije na izbore. S obzirom da je deo opozicije shvatio igru, došlo je do cepanja i počinje lutanje... u komunikacionom smislu", pojašnjava Avžner.
 
Ceo tekst Danasa o mlakoj predizbornoj kampanji čitajte na OVOM LINKU.