Ekonomija

Postavljen kamen temeljac za fabriku nemačke PWO Grupe

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Preljini kod Čačka danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike nemačke kompanije PWO Grupa, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, u koju će biti uloženo 89 miliona evra, a koja će zaposliti više od 500 ljudi.

"U ovoj fabrici u narednim godinama biće zaposleno više od 500 ljudi, a verujemo da će to narasti i do 800 ljudi, jer je to nivo zapošljavanja PWO Grupe i u Češkoj i u Meksiku, svuda gde su otvarali svoje fabrike", kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom polaganja kamena temeljca, istakavši da je država za taj projekat izdvojila nepunih 17 miliona evra subvencija.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor PWO Grupe Srbija Karl Lazarini.

Vučić je istakao i da pet od 15 kompanija, koje su najveći izvoznici iz Srbije, dolaze iz Nemačke od koje očekuje da i u narednom periodu još više od saradnje sa tom zemljom.

On je ocenio i da prethodni dani nisu bili laki za za odnose dve zemlje.

"Jasno je da su u političkoj sferi postojale stvari koje su nas razvdajale i jasno je da u tom segmentu neće sve biti lako ni u budućnosti, ali sam saglasan da problem moramo da rešavamo dijalogom", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je ekonomska saradnja dve zemlje skoro pa savršena.

"U Srbiji 82.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Trgovinska i razmena usluga u ovoj godini dostićiće gotovo 12 milijardi evra. Nemačka je broj jedan što se tiče saradnje Srbije sa bilo kojom zemljom u svetu", kazao je on.

Dodao je da će investicija PWO pomoći da mladi iz Mašinsko-saobraćajne škole i sa Tehničkog fakulteta imaju osiguranu budućnost u Čačku.

Vučić je zamolio menadžment kompanije PWO da u Srbiji izgrade još neku fabriku do 2027. godine, jer tada Srbije mora da prekine sa davanjem državne pomoći za investitore, zbog dogovora sa EU.

U Čačku je PWO Gropa planirala izgradnju pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata, sklopova i komponenata za automobilsku industriju.

Izvršni direktor PWO Grupe Karl Lazarini kazao je Srbija postala "magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto-industriji".

"Svaka peta strana investicija u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi, posebno kada se radi o elektro-vozilima. Srbija je jedna od top tri zemlje sa relativno najvećim rastom u izvozu komopnenti za elektro-vozila", rekao je on.

Lazarini je istakao da kompanija veruje u odabranu lokaciju u Čačku.

Podsetio je i da je PWO srednje velika, inovativna kompanija sa devet proizvodnih lokacija i 3.000 zaposlenih.

"Ono što mi proizvodimo može se naći u skorio svakom automobilu, u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument-tablama, u delovima šasije, u svom baterijama. Naša glavna kompetencija leži u razvoju lakih metalnih komponenti i sistemima. Mi čelik pravimo lakim, što znači manja težina u automobilu, odnosno niska potrošnja energije i troškovi vožnje", kazao je Lazarini.

Dodao je i da je Nemačka najveći kupac srpskih izvoznih proizvoda i usluga, jer 13,7 odsto ukupnog izvoza iz Srbije ide u Nemačku, dok je istovremeno Nemačka najveći dobavljač Srbije, te da je trgovinski bilans skoro ujednačen.

"Čačak i PWO će postati još jedno uspešno poglavlje u ekonomskoj istoriji Srbije. PWO planira da stvori više od 500 atraktivnih i dobro plaćenih poslova koji će pomoći da se izgradi budućnost zelene mobilnosti", rekao je on.

Istakao je i da kompanija planira partnerstvo sa lokalnim obrazovnim ustanovama radi obezbeđivanja saradnje u istraživanjima, ali i veću saradnju sa lokalnim dobavljačima.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da se do sada 30 odsto svih nemačkih investicija u Srbiji odnosi na automobilski sektor.

"Ove investicije kreirale su 38.000 radnih mesta. PWO će da unapredi taj angažman", rekla je ona.

Ona smatra da će dolazak kompanije PWO na srpsko tržište dodatno da konsoliduje jake veze Nemačke i Srbije u stručnom obrazovanju i nauci.

"Naše ekonomske veze oslanjaju se na politički dijalog, na regionalni angažman Nemačke u okviru Berlinskog procesa, a i na nemačku podršku srpskog energetskog sektora. Nemačku i Srbiju povezuje istorija puna promena. Sadašnjost sa brojnim izazovima zahteva odlučno i zajedničko delovanje. Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica EU. Bez obzira na sve što nas sada razdvaja, možemo da se pouzdamo u iskren dijalog ispunjen poverenjem, kao dobru predispoziciju za unapređenje ekonomke saradnje", kazala je Konrad.

Ambasadorka Nemačke je rekla i da se raduje da sa novom vladom Srbija jača saradnju dve zemlje u svim oblastima.

Grupacija PWO robu plasira uglavnom u zemlje Evropske unije, Kine i Meksika, a u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika.