Moj grad

Prave viteške borbe - Vitezovi i legende (VIDEO)

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

Festival viteških vrlina i načela "Vitezovi i legende", održan je prethodnog vikenda u smederevskoj tvrđavi. Ako ste se ikada zapitali kako su izgledale prave viteške borbe (bez sve šale), srednjevekovna muzika i ples, ili možda pravi luk i strele, za trenutak ćete se osetiti kao u vremeplovu. Smederevo je bilo domaćin učesnicima iz mnogih zemalja poput Rusije, Mađarske, Rumunije. Da bismo saznali malo više, popričali smo sa članovima udruženja "Beli Orlovi", koje se bavi očuvanjem starih zanata i veština.

Aleksandar Dobri Urošević, govorio je za naše kamere o bohurtu, kojim se bavi više od deset godina i čiji je jedan od začetnika u Srbiji. Daleke 2010. godine, kako kaže prvo prvenstvo u ovom sportu održalo se u Ukrajini, između, tada samo četiri zemlje (Rusije, Ukrajine, Belorusije i Bugarske). Vremenom su se priključivale ostale zemlje do 2014. godine kada je prvenstvo održano u Hrvatskoj (tada najbliže Srbiji da uzme učešće), kada smo oformili nacionalni tim.


Ivana Tasić, koju smo imali prilike da gledamo kako pleše uz srednjevekovne taktove, govorila je, takođe ispred udruženja, o festivalima na koje su najponosniji. "Bitka nacija" održana je  2019. godine u smederevskoj tvrđavi sa preko 2000 vitezova iz 42 zemlje, a očekuju da će je organizovati i sledeće godine od 1-4. maja na istom mestu, a krajem avgusta nas poziva da prošetamo Kalemgedanom i posetimo drugi po redu festival "Beli Orlovi".


Nenad Manojlović, čuva od zaborava izradu luka i strele u svom izvornom obliku. Kaže da mu je ovo hobi od malih nogu. To je za njega opuštajuća avantura, kako kaže, gde izrađuje rekonstrukcije srednjevekovnih lukova i strela.


Svi ljubitelji epohe, osobito srednjeg veka, uživali su u raznovrsnoj ponudi sadržaja i živopisnom prikazu tog vremena. Zaključujemo, nije lako biti vitez, te nije čudno što ih je sve manje, zato ih čuvajmo od zaborava.

Prilog pripremila Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva