Društvo

Rekonstruisana ortopedija: Pacijenti od danas u novim sobama (FOTO+VIDEO)

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Odeljenje ortopedije u Opštoj bolnici u Požarevcu nakon radova koji su trajali dva meseca, ponovo će moći da primi pacijente.

Odeljenje ortopedije je u prethodna dva meseca rekonstruisano, a urađeni su novi podovi, okrečene sobe, nova kupatila i zamenjena je dotrajala stolarija.

"Doneta je odluka da se počne od ovog odeljenja, koje je zaista propalo, iako nas u narednom periodu očekuje rekonstrukcija ove zgrade, za koju već postoji projekat koji je nekih 90% već urađen. Radovi su urađeni uz pomoć brojnih donacija, a pre svega pojedinaca, kompanija u gradu i opština Veliko Gradište, Žagubica i Golubac", navodi direktor ove zdravstvene ustanove, Draško Dačić.

FOTO: Opšta bolnica Požarevac
Podovi u sobama pre rekonstrukcije

Direktor napominje da je ovo odeljenje koje prima 40 pacijenata i na kom se rade najsloženiji zahvati.

"Rade se proteze kuka i kolena, a poznato je da za takve operacije postoje liste čekanja na nivou cele države. Prošle godine smo preuzeli deo pacijenata i sa listi čekanja iz Beograda. Ono što je poseban uspeha je da je dobra organizacija. Tokom prošle godine, uvećali smo broj ortopedskih operacija za 20% u odnosu na 2022. godinu, a po proekcijama i po našemu planu ove godine, dakle 2024., očekujemo da imamo još veći broj operacija".

FOTO: Opšta bolnica Požarevac
Pod u holu ortopedije pre rekonstrukcije

Opšta bolnica trenutno, kako kaže direktor ima dovoljno ortopeda, ali i dovoljan broj odobrenih specijalizacija.

Nakon rekonstrukcije ovog odeljenja, radi se rekonstrukcija 14 kupatila na spratu iznad, kako ne bi došlo do ostećenja donjeg sprata koji je rekonstruisan.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Dačić navodi da se u narednom periodu svakako očekuje rekonstrukcija čitave stare zgrade bolnice, ali da će za istu biti svakako potrebna pomoć Ministarstva zdravlja.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Radimo sve što je u našoj moći da, trenutno stanje, zadržimo da bude pristojno, pre svega pacijentima kojima je već dovoljno teško, da im koliko toliko bude ugodno dok borave u bolnici", zaključio je Dačić.