Moj grad

Održan muzički festival „Muzika je put do srca”

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Osnovna škola „Vuk Karadžić” je 28. i 29. maja organizovala muzički festival pod nazivom „Muzika je put do srca”. Ova manifestacija se već trinaesti put održava u Smederevskoj Palanci gde stanovnicima pruža priliku da se zabave i opuste kroz muziku, a posebno nadarenim učenicima svih škola omogućava da pokažu talenat.

Za obe takmičarske večeri prijavio se veliki broj učenika iz 17 škola sa teritorija Smederevske Palanke, Velike Plane i Smedereva. Prve večeri je nastupilo 35 učesnika dok je druge večeri ovaj festival bio obogaćen sa još 20 numera. Stručni žiri se sastojao od profesionalaca iz Muzičke škole „Božidar Trudić” među kojima je bila direktorka Jasmina Milekić, nastavnica solfeđa Mirela Stanojević i nastavnik klavira Ivica Todorović.

Pred sam početak festivala, publici se obratila direktorka OŠ „Vuk Karadžić” Anđela Nevenkić koja je citirajući Viktora Igoa i Platona svim prisutnima skrenula pažnju na sam značaj muzike. Ona je takođe pozvala publiku da uživa u predivnoj atmosferi, a takmičarima je poželela sreću i veliki uspeh.

Prvo veče, posetioci su mogli da uživaju u numerama koje su izvodili učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, dok je drugo veče bilo rezervisano za starije učenike. Učesnici su imali potpunu slobodnu kada je reč o biranju numera, te su mogli su da pevaju njihove omiljene pesme. Repertoar je bio raznolik, pa su se mogle čuti tradicionalne numere, zatim numere koje su obeležile 80-te i 90-te godine, ali i nešto novije pesme koje su na mlade ostavile veliki uticaj.

Foto: Aleksandar Antonijević

U mlađoj kategoriji pobednica je bila Viktorija Minić, učenica trećeg razreda OŠ „Radomir Lazić” iz Azanje koja je odlučila da se publici predstavi pesmom „Od Ebra do Dunava”, dok je pobednica druge večeri bila Vasilija Miloševski, učenica petog razreda OŠ „Heroj Radmila Šišković” kojoj je numera pod nazivom “I Need a Hero” ovog puta donela sreću. Pobednice su dobile diplome i vredne nagrade, ali i talenat ostalih takmičara je nagrađen zahvalnicama.

Ovaj festival je uneo dinamiku i zvučnost u živote meštana Smederevske Palanke, dok je sa druge strane posebno nagradio darovite mališane time što im je dozvolio da se istaknu i pokažu ostalima svoj trud. Lokalna sredina je podržala projekat i ovaj put, te je odziv građana bio više nego dobar. U toku samog održavanja muzičkog takmičenja moglo se videti da su meštani ovog mesta bili oduševljeni izvedbama i profesionalnom organizacijom, dok su takmičari, pored velike treme, dali svoj maksimum i pokušali da se predstave na najbolji mogući način.

Piše: Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke