Svet

Tramp proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih podataka

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Bivši američki predsednik Donald Tramp i kandidat republikanaca za novi predsednički mandat proglašen je krivim po optužnici za falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio isplate porno zvezdi Stormi Danijels uoči izbora 2016.

Posle dva dana razmatranja, 12-člana porota je saopštila u četvrtak da je Tramp kriv po sve 34 tačke optužnice. Za svaku tačku optužnice bila je potrebna jednoglasna odluka porote, javlja Glas Amerike.

Kazna će biti izrečena 11. jula. Tramp bi mogao da bude osuđen na do četiri godine zatvora, ali je praksa da se osuđeni za isto delo novčano kažnjavaju ili im se izriče uslovna kazna.

Tramp je time postao prvi bivši američki predsednik osuđen za krivično delo.

Predsedavajući sudija Huan Meršan mora da odobri presudu i donese konačnu odluku, što je obično formalnost. U međuvremenu, pravnici i tužioci će preporučiti kaznu, a onda raspravljati o tome na pretresu za izricanje kazne Trampu, gde će Meršan doneti odluku.

Bivši predsednik mirno je posmatrao porotnike kada su upitani da potvrde osuđujuću presudu.

"Imali ste težak i stresan zadatak. Dali ste ovom slučaju pažnju koju zaslužuje", rekao je sudija Huan Meršan obraćajući se porotnicima.

Tramp je ispred sudnice na Menhetnu ponovio po izricanju presude da je ceo proces sramotan i da ga je vodio “korumpirani sudija koji je u sukobu interesa”.

“Ovo je namešteno i sramno suđenje. Pravu presudu će doneti narod 5. novembra na izborima. Ja sam nevin čovek, borim se za Ustav, za ovu zemlju…Nastavićemo da se borimo i borićemo se do kraja”, poručio je Tramp.

Ponovio je i tvrdnju da je ceo proces politički motivisan i da iza svega stoji administracija aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, koji mu je i protivkandidat u novoj trci za Belu kuću.

Bajden je na društvenoj mreži Iks sa privatnog naloga prokomentarisao presudu porukom da “postoji samo jedan način da se Tramp zaustavi da uđe u Ovalnu sobu – na biralištima”.

Izborni štab Bajdena i Kamale Haris poručio je povodom presude da niko nije iznad zakona i da je Tramp bio u zabludi verujući da se nikada neće suočiti sa posledicama kršenja zakona radi lične koristi.

“Ali presuda ne menja činjenicu da se američki narod suočava sa realnošću. I dalje postoji samo jedan način da se Tramp zadrži dalje od Ovalne kancelarije - glasanjem. Osuđen ili ne – Tramp će biti republikanski kandidat za predsednika”, saopštila je Bajden-Haris kampanja.

Ukazano je i da Trampova pretnja po američku demokratiju nikada nije bila veća.

“On vodi sve kampanju osvete i odmazde, obećavajući da će biti diktator prvog dana mandata, pozivajući na ukidanje Ustava kako bi mogao da povrati i zadrži vlast. Trampov drugi mandat znači haos, ugrožavanje sloboda američkih građana i podsticanje političkog nasilja. Američki građani će ga odbaciti ovog novembra”, ocenio je izborni štab Bajdena i Kamale Haris.