Društvo

Ministarstvo tvrdi da je postignut dogovor sa malinarima, proizvođači malina demantuju

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Kakva će biti ovogodišnja otkupna cena malina i dalje je, čini se, neizvesno jer posle poslednjeg sastanka Udruženja proizvođača malina i otkupljivača, vlasnika hladnjača sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Marinovićem stižu prilično različite poruke.

Najpre se oglasilo resorno ministarstvo koje je saopštilo da je postignut dogovor da početna otkupna cena tog voća bude 250 dinara po kilogramu, kao i da je dogovoreno i da se dobit između proizvođača i hladnjačara deli u odnosu 60:40% od prosečne izvozne cene.

Država će, kako su istakli u ministarstvu, otkup malina pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisati u skladu sa zakonskim poropisima, a biće potpisan sporazum. Martinović je ukazao da "samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta malina".

Resorni ministar je dodao i da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati.

Ali ubrzo posle saopštenja oglasili su se i proizvođači malina koji tvrde - Nije istina da je postignut dogovor sa otkupljivačima.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović, kako prenosi Beta, istakao je da je netačna informacija da je postignut dogovor da početna otkupna cena tog voća bude 250 dinara za kilogram.

Nije tačno da je dogovorena cena od 250 dinara. Tu cenu su samo predložili vlasnici dve od dvadesetak hladnjača, a vlasnik firme Sirogojno je, čak rekao da jedna strana firma maline otkupljuje u okolini Šapca i Valjeva po 190 dinara za kilogram - ukazao je Radović.

Dodao je da cenu od 250 dinara niko od proizvođača nije prihvatio, a da je hladnjača "Stanić" samo predložila da se deli dobit u odnosu 60:40%.

On je podsetio da je Asocijacija proizvođača malina, u okviru koje je više udruženja, tražila početnu otkupnu cenu od 400 dinara za kilogram, a Udruženje Vilamet 350 dinara po kilogramu. Radović je rekao da je tačno samo da se minisatrstvo zalagalo za dogovor, ali je netačno da je dogovor usaglašen.

Istakao je da nevreme svaki dan smanjuje rod maline i da će se proizvođači tog voća naredne nedelje dogovoriti koje će mere preduzeti.