Politika

CRTA podnela tri krivične prijave zbog kupovine glasova i „bugarskog voza“

Foto: N. Stojićević/Boom93

Foto: N. Stojićević/Boom93

Posmatračka misija CRTA, koja ima svoje posmatrače na 450 izbornih mesta, zabeležila je i ovog puta neregularnosti na jednom broju izbornih mesta - od kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta, do kupovine glasova i takozvanog "bugarskog voza". Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za medije da su policiji podneli tri krivične prijave.

Sva biračka mesta u Beogradu su otvorena, iako je na četiri odsto biračkih mesta bilo kašnjenja.

Na otvaranju četvrtine biračkih mesta (25 odsto) nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora.

Takođe, prilikom otvaranja na tri odsto biračkih mesta nisu poštovane sve procedure koje se tiču organizacije glasanja: paravani nisu postavljeni tako da garantuju tajnost glasanja; nije urađena podela poslova među članovima biračkog odbora, niti je materijal raspoređen u skladu sa propisanim procedurama.

Na jedan odsto biračkih mesta vreće sa glasačkim materijalom nisu bile zatvorene sigurnosnom zatvornicom sa serijskim brojem, a na jedan odsto biračkih mesta glasačka kutija nije bila pokazana prvom biraču ili nije ubačen kontrolni lisitć.

Na dva odsto biračkih mesta je primećeno da se vodi paralelna evidencija glasača. Nedeljkov je istakao da je to to protivzakonito i ima opasan karakter jer se takvo evidentiranje glasča može se koristiti kao vid pritiska, ali i u cilju operacionalizacije kupovine glasova kako bi se znalo ko je glasao i obavila razmena dobara i novca.

Nedeljkov je navao da su na jedan odsto biračkih mesta bile prisutne osobe koje nemaju ovlašćenja da budu tu.

Tri krivične prijave

Posmatračka misija Crte podnela je do sada tri krivične prijave policiji – dve zbog kupovine glasova na Novom Beogradu i Zvezdari, i jednu zbog takozvanog „bugarskog voza“ u Rakovici.

Nedeljkov je objasnio da kada CRTA podnese prijavu policiji to znači da imaju dovoljno dokaza.

„Imamo mnogo više informacija o situacijama koje će možda postati vredne pomena u javnosti. Za sada pratimo te slučajeve, kada budemo mogli da ih potvrdimo, to ćemo saopštavati javnosti kao što smo to radili i do sada“, kazao je Nedeljkov.

Kada je u pitanju ono što je ekipa N1 zatekla u Sportskom centru Banjica, Nedeljkov kaže da su njihovi posmatrači jutros bili tamo.

„Mnoge lokacije pratimo i pokušavamo da razumemo šta se događa. Od kada je u javnosti saopšteno da se tamo nešto dešava, nećemo moći da dokumentujemo šta je bila prava priroda, da li je to bio puki logistički centar za sigurne glasove ili nešto više kao što je prošle godine bila Arena. Našim posmatranjem ispred Banjice nismo dokumentovali ništa što bi moglo da kaže šta se tamo dešavalo“, objasnio je programski direktor CRTA.

Dodao je da je to samo jedna od lokacija koju prate i da ako je neko i planirao da organizuje neku operaciju na Banjici, sada se tamo verovatno neće dešavati ništa značajnijne.