Društvo

Školski film o vršnjačkom nasilju: Učenici naučili da svako može biti žrtva

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Učenici osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" realizovali su ideju nastavnice srpskog jezika i književnosti Marije Marković i pretočili je u kratak školski film pod nazivom "Reci glasno - Boli me".

Tema vršnjačkog nasilja je u prethodnom periodu veoma aktuelna, a učenici su prema rečima njihove nastavnice, obuli tuđe cipele i suočili se sa onim što se u svakodnevnom životu i među njihovim vršnjacima često dešava.

"Ideja je nastala pre više od godinu dana zato što sam želela da učenici mog razreda kome sam odeljenski starešina da promene cipele, zapravo da shvate kako je biti neko drugi, da sva deca, da zapravo svi ljudi imaju neke probleme. Ali, to je nastalo kao ideja da se međusobno pomažemo. Imali su neke nesuglasice među sobom i tako je nastao film. Moram da kažem da neki delovi ovog teksta su istiniti. Inspiracije sam dobijala iz života uglavnom svog, iz moje osnovne škole, iz rada u školi. Tako da su neki delovi zapravo, nažalost, istiniti", navodi nastavnica.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Tokom snimanja filma učenici su bili motivisani, pre svega, jer su dobili uloge koje im nisu bliske, jer je bilo potrebno da shavte sa kakvim problemima se suočavaju drugi učenic, a možda i njihovi drugovi.

Učenici su oni koji su izneli celu priču, jer bez njih, njena ideja ne bi bila pretočena u film, a ogromnu podršku imali su od strane roditelja kojima se ideja veoma svidela, iako tema nije laka.

Kako nastavnica dodaje, ideja je bila da učenici shvate da postoje i drugi koji imaju probleme, a da često uz pomoć drugova mogu da reše te probleme.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Cilj filma je bio da oni shvate da nisu njihovi problemi najveći, da moraju da priđu drugima da pitaju kako su, zašto neko plače, zašto je neko tužan, zašto neko nema za užinu, da se stvori neka empatija među njima", zaključila je nastavnica.

U filmu su učestvovali učenici osmog razreda, kojima je ovo bila lekcija sa kojom će izaći iz svoje škole i upustiti se u nove avanture koje ih tek očekuju.