Društvo

Ministarka Vujović: Intenzivan rad na smanjenju zagađenja vazduha

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da je u više gradova u Srbiji, među kojima su Požarevac i Smederevo, zabeleženo prekomerno aerozagađenje otkako je počela grejna sezona, i poručila da država intenzivno radi na rešavanju tog problema.

Vujović je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da je pitanje zagađenosti vazduha u našoj zemlji trenutno prioritet resornog ministarstva, te da se preduzimaju sve mere kako bi se emitovanje štetnih gasova svelo na minimum.

Ministarstvo je, kako je podsetila, ove godine raspisalo konkurs i učestvuje u zameni kotlarnica na javnim institucijama, najavivši da će uskoro biti promenjeni kotlovi u Valjevu, Novom Pazaru, Kosjeriću, Kragujevcu i Smederevu.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je, pored javnih objekata, dalo subvencije i za individualna ložišta domaćinstvima u Srbiji.

Ona je uputila molbu svim jedinicama lokalnih samouprava da finansijska sredstva usmere u zamenu kotlarnica i subvenciju građanima za individualna ložišta, kako bi se zajedničkim snagama rešio višedecenijski problem zagađenosti vazduha.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo intenzivno radi i na programu “Boljeg kvaliteta vazduha”, prema kome se planiraju mere do 2030. godine za unapređenje kvaliteta vazduha.

Resorno ministarstvo je upućeno u sve što se događa na terenu i nadležni organi prate razvoj situacije sa aerozagađenjem u Srbiji kako bi preduzeli sve mere potrebne za očuvanje životne sredine, podvukla je ona.

Podsetimo, prema podacima aplikacije  AirCare na sajtu Boom 93 prekomerno zagađenje zabeleženo je u Požarevcu poslednjih dana u kasnim večernjim satima, te je dostiglo vrednost i od preko 400 AQI (air quality index). Normalne vrednosti kreću se na skali od 0 do 100.

Ovakvo prekomerno zagađenje vazduha može dovesti do ozbiljnog pogoršanja srčanih i plućnih oboljenja i prevremene smrtnosti kod osoba sa kardiopulmonalnim oboljenjima i kod starih, postoji  rizik od negativnih respiratornih simptoma u opštoj populaciji.

S druge strane, građani Radinca su zabrinuti za svoje zdravlje, jer je ovo smederevsko naselje u ponedeljak kompletno prekriveno masnom crnom prašinom koja se emituje iz Železare Smederevo. Građanima su prekriveni usevi, krovovi kuća, automobili. Detaljno možete pročitati OVDE.