Ekonomija

Novo zaduživanje Srbije – prodate evroobveznice za 1,5 milijardi dolara

Pixabay/ilustracija novac euro

Pixabay/ilustracija novac euro

Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih “održivih” evroobveznica (Sustainability Linked Bond), odnosno obveznica čija će sredstva biti korišćena za održive projekte u oblasti zelene agende i socijalno odgovornih aktivnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Prodate su hartije u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dolara, dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća i premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, kažu iz Narodne banke Srbije.

„Obimna tražnja međunarodnih investitora za evroobveznicama Republike Srbije predstavlja jasnu potvrdu njihovog poverenja u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje. Nakon emisije prvih „zelenih“ evroobveznica Srbije na međunarodnom tržištu 2021. godine, ovo je druga hartija sa ‘ESG’ oznakom (Environmental, Social, and Governance) koju emituje naša zemlja“, tvrde iz NBS.

Kako dodaju, kao i u slučaju „prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a sa ciljem smanjenja i deviznog i kamatnog rizika javnog duga, pokazujući odgovornost za njegovu održivost, Republika Srbija je zaključila i hedžing transakcije“.

„Ovakvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima. Time je pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Republike Srbije, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto. Ovo je izuzetan rezultat, imajući u vidu stope koje su uporedive zemlje sa rejtingom investicionog ranga, poput Rumunije, nedavno ostvarile prilikom svojih emisija evroobveznica (za 8G obveznice kuponska stopa – 5,25 odsto i za 13G – 5,625 odsto“, navode oni.

Dodali su da je „na jučerašnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo na stotine eminentnih investitora iz celog sveta“.