Društvo

Kako je slučaj devojčice iz Toponice pokazao da sistem kažnjava žrtve, a nagrađuje nasilnike

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Da sistem kažnjava žrtve, a nagrađuje nasilnike pokazao je i slučaj jedanaestogodišnje devojčica iz sela Toponica kod Požarevca. Dok se slučajem koje je kvalifikovano kao silovanje devojčice u Osnovnoj školi bavi niz institucija, ona se vratila u školsku klupu. Ali ne zajedno sa svojim vršnjacima već časove pohađa sama. Ministarka na pitanje Insajdera odgovara - da je to trenutno najbolje rešenje ali da će se razmisliti do kada.

Đaci silovali učenicu, i to u Osnovnoj školi Đura Jakšić u Toponici - bila je vest koja je odjeknula pre mesec dana. Javnost je tada saznala da je jedanaestogodišnja devojčica mesecima trpela nasilje koje je kulminiralo krajem marta na času fizičkog vaspitanja kada su je, kako se sumnja, učenici iste škole silovali. 

Od tada nije pohađala školu. Učenici koji su je zlostavljali - jesu. Rešenje koje su ponudile nadležne institucije je bilo da se devojčica  vrati u školu ali da nastavu pohađa sama u učionici.

Insajder: Kako je moguće da smo ponovo u situaciji da su žrtve kaženjene umesto da budu zaštićene, a da bez sankcija prolaze oni koji su zlostavljali dete? 

"Procena oko toga šta je za nju najbolji model vršena je na osnovu njenog stava i stava njenih roditelja, procene stručnjaka i nađen je model za koji su se svi složili da je u ovom momentu i u ovoj školskoj godini to za nju povoljno. Naravno to ne znači da će takav model biti i u školskoj godini, procenjivaće se ponovo, ali ono što je sigurno, to je daje dobola jednu psihološku i toplu podršku škole, svojih drugara", kaže ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Za slučaj zlostavljanja devojčice javnost je saznala tek nakon što su njeni roditelji izašli u medije, jer su smatrali da nadležni nisu adekvatno reagovali . Kako su ispričali, prvo su tražili reakciju škole gde im je, tvrde, rečeno da su u pitanju dečija posla. Kada se ispostavilo da postoji snimak mučenja devojčice, roditelji odlaze u policiju, a zatim i do Centra za socijalni rad.

Kako je ranije za Insajder potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu, policija je krivičnu prijavu zbog silovanja podnela 17. aprila. Šest dana kasnije, tužilaštvo odbacuje krivičnu prijavu uz obrazloženje da su dvojica učenika, protiv kojih je podneta prijava, mlađi od 14 godina i da  su krivično neodgovorni.

Međutim, s obzirom da se sve dešavalo u školi postavlja se i pitanje odgovornosti obrazovne ustanove. 

"Istražni organi rade svoj posao, Centar za socijalni rad radi svoj, i ono što je jako važno to je da su odgovarajući timovi po oceni naših inspekcija i školske uprave uradili sve što je bilo moguce. Radi se o maloletnim licima i naravno da otkrivanje naročito osetljivih podataka i pošto istražne radnje i dalje traju ne samo da ne bi bilo korektno nego je i kažnjivo i zato jako vodim računa, ali sigurno će vaspitne mere stići sve one koji to budu zaslužili", kaže Đukić Dejanović.

Postupak kontrole pokrenuo i Zaštitnik građana

Kontroliše postupanje škole, Centra za socijalni rad, Ministarstva i policije. Svoje izjašnjenje prvo je poslao Centar, a potom i škola i Ministarstvo prosvete. Da li je Zaštitniku sve informacije dostavila i policija - u MUP-u ne odgovaraju.