Društvo

U Beogradu danas svesrpski sabor, moleban za početak, vatromet za kraj

FOTO: Beta/Milan Obradović

FOTO: Beta/Milan Obradović

U Beogradu se danas održava "Prvi Svesrpski sabor" pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Počeće, kako je najavljeno, u Hramu Svetog Save molebanom za Srbiju i Republiku Srpsku a biće završen vatrometom, iz Parka Republike Srpske, na levoj obali Save.

Uz, u Palati Srbija, zajedničku sednicu dve vlade, biće organizovan sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika kome će prisustvovati i dva premijera - Miloš Vučević i Radovan Višković kao i patrijarh Porfirije.

Po najavama, Vučević će se sastati i sa  predsednikom skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem a predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić sa, u zgradi parlamenta, kolegom Nenadom Stevandićem.

Najavljeno je i da će se u Domu Garde u Topčideru Vučić i Dodik sresti s veteranima iz Srbije i Republike Srpske kao i da će obići Narodni muzej.

Na Trgu Republike, u 17.00 počinje centrala proslava u sklopu manifestacije, u okviru koje, u petak, je došlo do brojnih susreta ministara vlada Srbije i bh. entieta Republika Srpska.

Zbog te manifestacije će, od 15.00 19.00 sati, za motorna vozila biti zatvoren niz centralnih gradskih ulica, a režim javnog prevoza biće promenjen.

Biće zatvorene ulice Studentski trg, Vasina, deo Francuske (uz slobodan pristup terminusu Trg Republike), Kolarčeva, Terazije, deo Trga Nikole Pašića i Kralja Milana - saopštio je gradski Sekretarijat za javni prevoz.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila i više dokumenata - memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između dve vlade -  iz oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore. 

Na sednici je doneto  i rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o uspostavljanju saradnje grada Užica, Srbija i grada Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, saopšteno je posle sednice.