Kultura

Otvorena izložba Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“

FOTO: Draško Vujić

FOTO: Draško Vujić

U Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ iz Trstenika.

Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac, je prilikom otvaranja izložbe rekla:

„Večeras imamo priliku da budemo domaćini članovima Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“. Ideja o saradnji dva udruženja potekla je, još pre nekoliko godina, od gospodina Radeta Dimitrijevića, tadašnjeg predsednika Udruženja „KLIS Trstenik“. Možemo reći da su se uslovi za realizaciju stekli ove godine, na obostrano zadovoljstvo. Zamisao je da KLIS Trstenik sa svojom izložbom gostuje u Požarevcu, a da se kasnije, ULIS „Milena Pavlović Barili“ Požarevac, predstavi Trsteničkoj publici. Ovom prilikom bih se zahvalila Galini Perić, direktorki Centra za kulturu Požarevac, koja nam je ustupila prostor i time omogućila da izložbu realizujemo u Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu.

Na ovoj izložbi učestvuje 20 umetnika, članova Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ sa 40 izloženih radova, na kojima je prikazan širok izbor motiva. Od portreta, pejzaža, preko mrtvih priroda, animalističkih motiva, pa sve do apstraktnih i nadrealističkih kompozicija. Svaki umetnik sa svojom poetikom, vizijom i idejom, izražava različita polazišta, stavove, emocije i raspoloženja, reflektujući u svojim umetničkim delima različite poglede na svet, umetničke poglede i doživljaje sopstvenog okruženja. Upravo to i predstavlja posebnu vrednost ovakvih kolektivnih izložbi, koje nam pružaju raznovrsnost i daju moguć doprinos sagledavanju određenih tema u okviru savremenog društvenog i umetničkog konteksta.“

Tom prilikom se obratio i Rade Dimitrijević, članKluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“. Prisutne je bliže upoznao sa istorijatom Udruženja. Takođe je govorio o redovnim aktivnostima Udruženja i postignutim dosadašnjim uspesima.

Zatim je prisutne pozdravio i Miroljub Filipović, akademski slikar, dugogodišnji član Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“, koji je govorio o važnosti ovakvih izložbi i kulturne saradnje između gradova, kao i o produbljivanju saradnje između ova dva udruženja.

Jelena Jović, predsednica Kluba likovnih stvaralaca „KLIS Trstenik“ u tekstu za katalog kaže:

„Klub likovnih stvaralaca KLIS Trstenik postoji već 43 godine. Osnovan je 1981. Godine u okviru nekadašnje Fabrike i pneumatike „Prva Petoletka“ Trstenik na inicijativu talentovanih metalskih radnika – samoukih slikara. Izlaskom Udruženja iz okvira fabrike članstvo se proširuje tako da se danas u Klubu nalaze brojni talentovani sugrađani svih struka, različite starosne dobi, sposobnosti i obrazovanja, likovnih i poetskih shvatanja kao i mladi slikari sa završenim akademijama. Kroz Udruženje je do sada prošlo preko 200 članova koji su dolazili, odlazili, vraćali se. Trenutno je aktivno 30-40 slikara koji sa svojih pedesetak radova učestvuju na našim godišnjim kolektivnim izložbama. Najznačajnije aktivnosti Udruženja su tri tradicionalne izložbe: prolećna (koja se organizuje od 1983. god.), jesenja (od 1983. god.) i izložba žena slikarki – „Žene svom gradu“ (od 2009. god.). Učešćem na raznim manifestacijama, likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama KLIS predstavlja nezaobilazni činilac kulturnog života Trstenika.
Kolektivna izložba članova Kluba likovnih stvaralaca KLIS Trstenik u Centru za kulturu Požarevac početak je saradnje sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“.

Ovom prilikom predstavljamo deo umetničkog stvaralaštva našeg Kluba sa željom da se saradnja nastavi i u narednom periodu uz razmenu programa, ideja i iskustava umetnika i uz bogaćenje kulturne ponude Grada Požarevca i Trstenika.“

Izložba će trajati do 1. jula 2024. god.