Društvo

Problem napada na lekare decenijama "guran pod tepih": Šta za njih znači izmena Krivičnog zakonika?

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Napad na zdravstvenog radnika u zdravstvenoj ustanovi biće krivično delo, poslednje su vesti sa sednice Vlade Srbije.

U pitanju je predlog da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično delo i posebne kazne za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama, piše Danas.
 
"Ovaj predlog ima za cilj da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i sprečavanje napada na njih u vezi sa poslovima koje obavljaju, a kojima su često izloženi. Izrada nacrta krivičnog zakonika je u toku i biće u skupštinskoj proceduri krajem godine", saopštili su iz Vlade.
 
Istovremeno, Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na upit Danasa u vezi sa aktuelnom statistikom napada na lekare, niti na molbu za komentar predloga Vlade Srbije, dok ni Lekarska komora Srbije (LKS) nije odgovorila na pitanja do objavljivanja ovog teksta.
 
"Istorijat" traženja da napad na lekare postane krivično delo ili se tretira kao napad na službeno lice datira od 2009. godine, tokom mandara Tatjane Radosavljević, tadašnje direktorke LKS. 

U međuvremenu, bilo je mnogo napada, čak i ubistva, kao na primer u Šapcu 2016. godine, kada je usmrćena medicinska sestra. Brojni izveštaji medija svedoče o ovom problemu, a sada je prvi put konkretizovana težnja brojnih lekara da se izmeni Krivični zakonik i napad tretira kao krivično delo.
 
Bivša direktorka LKS Tatjana Radosavljević za Danas kaže je napad na zdravstvene radnike napokon stigao do Vlade.
 
"Prve inicijative da se nasilje nad zdravstvenim radnicima proglasi kao napad na službeno lice su iz LKS poslate Ministarstvu zdravlja 2009. i 2010. godine. Tada je bilo puno napada na lekare. Čak smo i preko Svetske medicinske asocijacije učestvovali u usvajanju i donošenju deklaracije o nasilju nad lekarima. Trudili smo se da svakom napadnutom lekaru pružimo određenu pravnu pomoć, ali i sve ostalo što mu je bilo neophodno", navodi Radosavljević.
 
Prema njenim rečima, problem u ono vreme bio je što su direktori zdravstvenih ustanova problem napada "stavljali pod tepih" i nisu ažurno prijavljivali.
 
"Lekari su bili stigmatizovani, te su i oni sami sporadično prijavljivali. Zbog svega toga smo organizovali tematske sastanke o nasilju nad lekarima, a napad na lekare bila je jedna od glavnih tema kojom smo se bavili. Pošto nam je tada rečeno da nije mogla da se uradi izmena Krivičnog zakonika i napadi postanu krivično delo, mi smo onda uputili zahtev da se u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti lekari proglase službenim licima", ističe ona.
 
Direktor Lekarske komore Srbije Miodrag Stanić je u januaru, posle napada na ortopeda u KBC Zvezdara kada je on zadobio teške telesne povrede, rekao za Danas da se LKS "maksimalno zalaže za nultu toleranciju nasilja, kako bi zdravstveni radnici u Srbiji imali što bezbednije uslove za rad kroz insistiranje na tome da sankcije za napade na zdravstvene radnike budu pooštrene i da se napad na zdravstvenog radnika tretira kao posebno krivično delo".
 
On je tada najoštrije osudio fizički napad na lekara KVC Zvezdara koji se dogodio 27. decembra 2023. godine, dok je obavljao svoj posao.
 
"Kako bismo našim kolegama pružili mogućnost da na što jednostavniji način mogu da prijave slučaj verbalnog i fizičkog nasilja na radnom mestu, na internet stranici Lekarske komore Srbije pokrenuli smo sredinom 2017. godine mogućnost onlajn prijave nasilja za lekare, što su potom uradile i druge komore zdravstvenih radnika. Do danas je stiglo preko 90 prijava od strane lekara koji navode da su bili izloženi najrazličitijim vidovima verbalnog i fizičkog nasilja, od vređanja, nasrtanja do fizičkih povreda. Lekarima koji prijave nasilje, LKS pruža mogućnost dobijanja pravnog saveta za dalje postupanje", rekao je on tada.