Društvo

Kakav je položaj radnika u Srbiji: Ne žive, nego preživljavaju, ne znaju svoja prava, plaše se otkaza

Foto/ radnici na građevini Pixabay

Foto/ radnici na građevini Pixabay

Dok se u Krušiku sindikalci bore s pritiscima, radnici u fabrici automobilskih kablova Jura iz Leskovca danas su održali novi jednočasovni štrajk upozorenja. Za sutra najavljuju celodnevni štrajk. Ipak, prema rezultatima istraživanja Centra za politike emancipacije, štrajkovi radnika u Srbiji su retkost, jer se i uprkos lošim uslovima rada plaše otkaza.

Ko radi ne boji se gladi, u automobilskoj industriji u Srbiji kažu nema onog koji ne radi i prekovremeno, a ukoliko se od silnog rada razbole, zbog korišćenja bolovanja bivaju kažnjeni.

„Ne žive, nego preživljavaju“, rekao je Marko Todorović iz Samostalnog sindikata APTIV Leskovac.

Prosečna ugovorena zarada za to preživljavanje iznosi oko 50.000 dinara. Centar za politike emancipacije sproveo je istraživanje u deset fabrika u Srbiji, kažu da kada se toj zaradi dodaju bonusi, topli obrok, prekovremeni rad stigne se do 70.000.

„Dosta je ilustrativan podatak da ukoliko ne dobijaju bonuse i naknadu za prekovremeni i topli obrok oni spadaju u ona domaćinstva koja vrlo direktno jedva sastavljaju kraj sa krajem“, ocenila je Bojana Tamindžija iz Centra za politike emancipacije.

Statistika pokazuje da radnici pre biraju da se iznuruju do krajnjih granica prekovremenim radom samo da bi zaradili koji dinar preko.

„U svih deset fabrika radnici su rekli da novac koji dobijaju za topli obrok nije dovoljan da im podmiri troškove hrane u toku radnog dana“, kazala je Tamindžija.

Sem toga ugrožena im je bezbednost na radu, često trpe diskriminaciju i zlostavljanje, ali pokazuju podaci istraživanja, zaposleni u fabrikama su često i neinformisani da imaju prava.

„Čak i kada se informišu postoji ovaj drugi problem, a to je osećaj bespomoćnosti, vere i nade da će moći nešto da urade“, rekla je advokatica Tanja Marković.

Sve to, dodaju, zbog nepoverenja u institucije, inspektore rada i sudove, a i zato što za sevdoke najčešće moraju da zovu kolege koje su u strahu.

„Upravo te niske zarade koče solidarnost, svako gleda sebe, da zadrži to parče hleba koje ima“, ocenio je Todorović.

Niske zarade predstavljaju tako klip u točkovima na putu ka sindikalnoj solidarnosti.

„Primećujemo tamo gde su sindikati borbeni da su i ljudi zadovoljniji generalno svojim položajem“, ocenio je Vladimir Simović iz Centra za politike emacipacije.

Ali, kaže, sa druge strane polovina ispitanika nije zadovoljna radom sindikata. Ipak, on ostaje najbolji mehanizam za poboljšanje uslova rada. Za to se bore i u Juri iz Leskovca.

„Za sutra je zakazan celodnevni generalni štrajk“, najavio je Todorović.

Jer kažu ovako se više ne može.