Društvo

Iz Srbije u Sloveniju tokom prošle godine otišlo 5.000 radnika

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Tokom prošle godine Zavod za zapošljevanje u Srbiji izdao je oko 5.000 saglasnosti za radnike koji žele da u Slovenij nastave rad.

Direktorka Zavoda za zapošljavanje Slovenije Greta Metka Barbo Škerbinc izjavila je danas novinarima na skupu „Život i rad u Sloveniji“, koji je organizovan u Beogradu, da žele da radnici koji iz Srbije dolaze u Sloveniju rade kod dobrih poslodavaca i da ostvaruju sva svoja prava.

Ona je istakla da je prošle godine na osnovu sporazuma sa Zavodom iz Srbije izdato oko 5.000 saglasnosti za radnike koji žele da idu u Sloveniju, a da današnji događaj služi da radnicima predstave dobre poslodavce i zanimljive poslove.

Kako je navela Slovenija i Srbija imaju sporazume o socijalnoj zaštiti kojima se regulišu penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje i Sporazum o zapošljavanju radnika iz Srbije na tržištu Slovenije.

Gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič rekao je da Slovenija najveći problem sa deficitom radne snage ima u severnom delu zemlje, zbog blizine razvijenije Austrije i ukazao na odgovornost političara da stvore bolje uslove u svojim zemljama.