Politika

Predstavnici opozicije sa Zanijerom: Neophodno da OEBS bude medijator između vlasti i opozicije

"Bez promene izbornih uslova nema slobode i demokratije u Srbiji. Da bi do promena došlo neophodno je stalno učešće predstavnika OEBS-a kao medijatora između vlasti i opozcije", istakli su na sastanku sa šefom misije ODIHR-a Lambertom Zanijerom predstavnici političkih stranaka koje nisu učestvovale na beogradskim izborima održanim 2. juna Zdravko Ponoš, Nebojša Zelenović i Dragan Đilas.

Kako je saopšteno iz Stranke slobode i pravde, sastanku predstavnika ODIHR-a i ovih političkih organizacija je prisustvovala i Sofija Mandić ispred pravnog tima koji je sačinio draft pravnih mera koje se moraju usvojiti kako bi došlo do suštinskog unapređenja izbornih uslova.

Konačna verzija na kojoj radi pravni tim na čelu sa profesorom Tanasijem Marinkovićem biće dostavljen predstavnicima ODIHR-a do kraja ove nedelje.

Svi prisutni su, kako se navodi, istakli da bez međunarodnog posredovanja vlast neće ispuniti nijednu od ključnih preporuka koje su date od strane ODIHR-a i da će nastaviti sa politikom trošenja vremena kroz organizaciju raznih radnih grupa i sastanaka koje ne vode ničemu.

„Zato je permanentno angažovanje međunarodnih posrednika neophodno kako bi problemi od medija preko kupovine glasova do pritiska na birače i biračkih spiskova mogli biti rešeni, istakli su predstavnici opozicionih stranaka na sastanku koji je održan na njihovu inicijativu“, navodi se.