Društvo

Naglo porasla stopa denga groznice u Evropi

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Stopa denga groznice naglo je porasla u Evropi zbog klimatskih promena i najezde komaraca, upozorio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Naime, Evropski centar je otkrio da je prošle godine u EU/EEA bilo 130 lokalno zaraženih slučajeva denge, u poređenju sa samo 71 u desetogodišnjem periodu između 2010. i 2021. godine.

Simptomi denge uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u telu, mučninu i osip, prenosi N1 Sarajevo.

Zabeleženo je i 713 lokalno stečenih slučajeva virusa Zapadnog Nila, kao i 67 smrtnih slučajeva, iz devet zemalja Evropske unije 2023. godine, uključujući mnoge regione u kojima infekcije nikada pre nisu bile zabeležene. Iako je to niže nego prethodne godine (1.133 slučaja), ECDC je zabrinut zbog široke geografske cirkulacije virusa.

Nagli porast podstaknut je klimatskim promenama koje su stvorile ekološke uslove pogodne za rast populacije komaraca koji prenose te patogene u Evropi. Lokalno stečeni slučaj virusa Zapadnog Nila otkriven je u Sevilji u Španiji već početkom marta ove godine.

„Europa već vidi kako klimatske promene stvaraju povoljnije uslove za invazivne komarce da se šire u prethodno nezahvaćena područja i zaraze više ljudi bolestima kao što je denga groznica“, rekla je Andrea Amon, direktorka ECDC-a.

„Lične zaštitne mere u kombinaciji s merama kontrole vektora, ranim otkrivanjem slučajeva, pravovremenim nadzorom, daljim istraživanjem i aktivnostima podizanja svesti najvažnije su u onim područjima Evrope koja su u najvećem riziku“, dodala je Amon.