Društvo

Zašto ministar Lončar hoće da nam ispostavi račun za nešto što već uplaćujemo

Pixabay ilustracija doktor

Pixabay ilustracija doktor

Nedavno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da bi pacijentima trebalo dati račun nakon završenog lečenja, da bismo znali koliko to košta. Izostavio je, međutim, da to košta upravo građane Srbije, koji plaćaju zdravstveno osiguranje.

Odlučio je ministar zdravlja da građanima pokaže koliko država ulaže u zdravstvo.

„Na kraju lečenja kada izlaze iz bolnice treba dati račun da vide koliko to sve košta. Neće oni ništa plaćati, ali treba to da znaju“, smatra ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zaboravio je Lončar da građani uslugu već plaćaju.

„Fond zdravstvenog osiguranja se puni upravo doprinosima za zdravstveno osiguranje. I da ti doprinosi uopšte nisu mali, a da iz budžeta ide jako malo sredstava direktno u fond, kojima se pokrivaju neosigurani, svešteno lice, i tako dalje“, objašnjava nekadašnja direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević.

„U ovom trenutku u Srbiji imate 18 posto neosiguranih lica. Vi što uplaćujete, što Tanja uplaćuje, što ja uplaćujem, ta sredstva i ka tim osobama“, dodao je prof. dr Dragan Delić, predsednik Odbora stranke „Centar Srce“ za zdravstvo.

Građani sa kojma smo razgovarali znaju da sredstva u zdravstveni fond idu iz njihovog džepa. Pitali smo ih koliko.

„Mnogo“.

N1: Koliko je to?

„Ma nemam pojma“.

„Pa ja trenutno nisam prijavljen, ali znam otprilike da se kreću doprinosi od 22-23 hiljade pa na gore“.

„Pa nekih 20-30 evra otprilike, za privatno zdravstveno ako na to mislite“.

N1: A za državno?

„To već nisam sigurna“.

Oni koji nisu sigurni ili ne znaju kolika su izdvajanja za lečenje u državnim ustanovama, mogu biti dovedeni u zabludu i ministrovu najavu izdavanja računa shvatiti kao jednu od reformi.

„A oni koji znaju, oni će shvatiti da u stvari vi celog života uplaćujete svoje zdravstveno osiguranje“, rekla je Tatjana Radosavljević.

Računica je jasna, deset odsto bruto zarade ide u zdravstveni fond. Ko je poslednih 10 godina ulagao u zdravstveno osiguranje, na primer 10.000 mesečno, do sada je u državni fond uplatio 1.200.000 dinara.

„Zdravstvo koje mi plaćamo nam ne daje za uzvrat odlazak kod doktora. Ja i za svoju ženu i za decu idem privatno, plaćam odlaske kod doktora“, kaže jedan građanin.

Otuda račun može poslužiti da građani znaju koliko su uložili, a šta zauzvrat dobili.

„Moraju da znaju koliko uplaćuju i koliko troše. To je jednogodišnji izveštaj koji bi svako trebalo da dobije. Mi predlažemo jedinstveni zdravstveni sistem. I privatni i privatni i vojni i državni“, kaže doktor Delić.

Reforme su neophodne, smatraju sagovornici N1, jer su trenutno nezadovoljni i zdravstveni radnici i građani.