Ekonomija

ECB spustila kamatnu stopu posle pet godina: Da li je Srbija spremna na isti potez i šta mogu očekivati korisnici kredita?

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Prvi put posle pet godina Evropska centralna banka je prošle nedelje smanjila ključne kamatne stope za 25 baznih poena (0,25 procentnih poena).

Na ovaj potez se čekalo mesecima, a sada se postavlja pitanje da li će Narodna banka Srbije pratiti politiku ECB ili je za to još rano. U sredu se održava sastanak Izvršnog odbora NBS na kome se odlučuje o promeni kamatne stope.

Odluku da smanji kamatu ECB je donela uprkos ne tako povoljnom kretanju inflacije, koja je, prema podacima Eurostata, u evrozoni u maju, na međugodišnjem nivou iznosila 2,6 odsto, što je 0,2 odsto više nego u aprilu.

Sa druge strane, inflacija u Srbiji u aprilu iznosila je pet odsto međugodišnje, ali Nardona banka Srbije očekuje da će u maju biti u granicama cilja od tri odsto plus, minus 1,5 odsto.

Ipak, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić smatra da bi Narodna banka Srbije, pre nego snizi kamatnu stopu, trebalo da sačeka da inflacija bar dva meseca uzastopno bude u okviru ciljnog koridora, odnosno manja od 4,5 odsto.

„Prema poslednjim podacima iz aprila inflacija je bila iznad te brojke. Ako u maju bude ispod 4,5 odsto i ako bude sigurno da će i u junu biti u tom intervalu, moglo bi se razmatrati smanjivanje kamatnih stopa“, pojašnjava Arsić.

Sagovornik Danasa navodi da je za privredu i građane Srbije ipak važno i smanjivanje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke, jer su devizni krediti uglavnom određeni prema Euriboru, na koji neminovno utiče visina referentne kamate ECB.

„Euribor zavisi dosta od kretanja kamatnih stopa ECB i on je već opao. Deo tog počeo je ranije i pre ovog smanjenja, jer se ono očekivalo, a dodatno je opao nakon što je ECB smanjila referentnu kamatnu stopu“, dodaje ovaj profesor.

Više pročitajte na LINKU.