Kultura

Srbija kupila dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa: Koštala oko 5,8 miliona

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Srbija je na aukciji u Londonu kupila dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa - "Srpski oktoih" i "Žitije Varlama i Joasafa".

Ovom kupovinom biće obogaćen fond starih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.
 
Uz podršku Ministarstva, dva rukopisna remek-dela iz prve polovine 14. i početka 15. veka kupljena su od aukcijske kuće "Kristis", a u ime naše zemlje srednjovekovne rukopise kupila je Ambasada Srbije u Velikoj Britaniji.

Jedan od kupljenih rukopisa je "Srpski oktoih". Prema proceni engleskog slaviste Ralfa Kleminsona potiče iz XIV veka, ali se može reći da pismo pripada njegovoj prvoj polovini ili čak kraju XIII veka.
 
Reč je o objedinjenim odlomcima iz različitih delova Oktoiha paraklitika, a pisani su srpskoslovenskim jezikom, raškim pravopisom, sitnim knjižnim pismom. Značaj ovog rukupisa je nemerljiv imajući u vidu da je sačuvano tek nekoliko srpskih oktoiha na pergamentu, ali nijedan celovit.

Drugi rukopis "Žitije Varlama i Joasafa" takođe nije potpun, a vreme njegovog nastanka je određeno filigranološkom analizom.
 
Prvi deo teksta čini "Žitije Varlama i Joasafa", omiljeno štivo kako u dvorskoj, tako i u monaškoj sredini, između ostalog zbog toga što je paralela pronalažena u životu Sv. Simeona i Sv. Save. 
 
Drugu tekstualnu celinu čine slova, pohvale i izvodi iz žitija na veće praznike prema kalendarskom poretku, a jezik je srpskoslovenski, pravopis izmenjeni raški.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da obavestim našu javnost da je danas Ministarstvo kulture uspelo da kupi dve izuzetno dragocene i vredne srpske knjige", rekao je ministar kulture Nikola Selaković.

On je dodao da su, za sada bez poreza, plaćene 57.000 funti, odnosno oko 5,8 miliona dinara.