Društvo

Ministarstvo: Siromašna, romska i deca u uličnoj situaciji najčešće žrtve radne eksploatacije

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upozorilo je danas da su devojčice iz najsiromašnijih porodica, deca romske nacionalnosti i ona u uličnoj situaciji, deca sa teškoćama u razvoju, u sukobu sa zakonom i deca koja žive u ruralnim područjima najčešće žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja.

U saopštenju povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, ministarstvo je navelo da je više od 160 miliona dece u svetu uzrasta mlađeg od 17 godina izloženo radnoj eksploataciji, odnosno da je radilo u situaciji koja za njih nije dobra po pitanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

"Deca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima, lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja. Mogućnosti za tako nešto se uvećavaju ukoliko se siromaštvo i socijalna isključenost dece i roditelja poklapaju sa pripadnošću nekoj od društveno osetljivih podgrupa", stoji u saopštenju.

Podsetimo, prošle godine u Srbiji je zabeleženo 82.000 slučajeva dečijeg rada, odnosno toliko dece uzrasta od pet do 17 godina je radilo u uslovima koji nisu dobri za njihovo mentalno ili fizičko zdravlje, rečeno je na konferenciji “Rizici novog doba: Nova era održivosti” koju je organizovala platforma „Be risk protected“. Više pročitajte na LINKU.

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada obeležava se od 2002. godine s ciljem podizanja svesti i pokretanja akcija u svetu protiv dečjeg rada i zapošljavanja dece.