Moj grad

Za čišćenje buduće marine biće izdvojeno 50 miliona dinara

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović najavio je danas da će za čišćenje akvatorije buduće smederevske marine biti izdvojeno 50 miliona dinara.

"U narednom periodu izdvojićemo 50 miliona dinara za čišćenje akvatorije marine u Smederevu, što predstavlja preduslov za izgradnju ovog nautičkog objekta", rekao je Perović koji se sastao sa gradonačelnicom Smedereva Jasminom Vojinović sa kojom je razgovarao o infrastrukturnom projektu marine u tom gradu, saopštila je Agencija.

Naglasio je da je Smederevo jedna od lokacija koje su obuhvaćene kapitalnim projektom "Zaplovi Srbijom", a prema njegovim rečima, Agencija je inicirala projekat uzimajući u obzir značajne nautičke potencijale Srbije.

Najavio je da će se tokom projekta graditi pet marina na Dunavu, nova međunarodna putnička pristaništa, a razvijaće i linijski i kanalski saobraćaj.

"O tome koliko je projekat sveobuhvatan govori i činjenica da u njegovoj realizaciji učestvuju najvažnije institucije u Srbiji i to je dobar primer saradnje države na razvoju infrastrukture i nautike", rekao je on.

Podsetio je da je počela izgradnja prve faze marine u Velikom Gradištu, kao i da je potpisan ugovor o izgradnji Golubačke marine.

"Osim toga, gradićemo marine i u Smederevu, Somboru i Кladovu. Naš cilj je da gradove koji leže na obalama Save i Dunava, među kojima je i Smederevo, visoko pozicioniramo na nautičkim mapama Evrope i sveta", istakao je Perović.

Gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović istakla je da je blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja koje organizuju u gradu predstavljaju njihove prednosti za privlačenje posetilaca, koji ploveći rekom mogu stići u Smederevo.

"Izgradnja marine u Smederevu predstavlja siguran put da se kao grad nađemo na nautičkoj mapi Evrope i da bolje iskoristimo sve potencijale koje nam pruža Dunav", rekla je gradonačelnica.

Perović i Vojinović obišli su lokaciju buduće marine, koja će se nalaziti u blizini Smederevske tvrđave.