Društvo

Arhitekta koji smatra da Generalštab treba srušiti postaje direktor Zavoda?

Aleksandar Ivanović, arhitekta koji smatra da kompleks Generalštaba ne zaslužuje status kulturnog dobra, verovatno će postati v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kako piše Vreme, državi se žuri da postavi naslednika Olivere Vučković koja je nedavno podnela ostavku i koji će uraditi to što je ona odbila, dakle da skine zaštitu sa Generalštaba.  Ako su tačne informacije o tajnom ugovoru koji je potpisao ministar Goran Vesić sa američkom firmom koja je bliska Donaldu Trampu, obavezala da će dva meseca nakon izbora Generalštab moći da se ruši.

  
Aleksandar Ivanović je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i apsolvirao magistarske studije na smeru Zaštita, revitalizacija i proučavanje graditeljskog nasleđa. Radnu karijeru je počeo baš u Zavodu za zaštitu gde je već radio njegov otac. Tu je polagao za konzervatora. Posle toga je godinu dana bio član Upravnog odbora Urbanističkog zavoda, a zatim i Agencije za prostorno planiranje.

Zatim je prešao u Muzej grada Beograda. Odatle je otišao sporazumnim dogovorom, zato što nije ispunio obavezu koja se ticala završetka pisanja knjige. Od 2006. godine ne bavi se ni arhitekturom ni konzervacijom, radio je u više firmi na poslovima inženjera, menadžera projekta, i na nadzoru investitora.

On je ovog marta agenciji Tanjug izjavio da ruševine i građevinski ostaci kompleksa zgrada Generalštaba arhitekte Nikole Dobrovića predstavljaju praktično ostatke onoga što je nekada bilo u celosti kulturno dobro i moglo da bude proglašeno kulturnim dobrom.
 
"Elementi zbog kojih bi se Generalšatab mogao u vreme kada ih je posedovao i kandidovati sa nivoa prethodne zaštite u proglašenje za tzv. kulturno dobro i spomenik kulture, u proceduri koja je zakonski poznata po Zakonu o kulturnim dobrima, sada više ne postoje", rekao je Ivanović.
 
"Kriterijumi na osnovu kojih Generalštab kao arhitektonski objekat može da bude aktuelan kao kandidat za spomenik kulture su nestali potpuno. Funkcionalnost unutrašnjeg prostora konkretnog objekta je potpuno narušena, a i situacija funkcionalnosti spoljnih veza, unutrašnjih ulica takođe su izgubljene, a to su važni kriterijumi za objekat da se kandiduje kao element valorizacije za kulturno dobro", rekao je Ivanović, a prenosi Vreme.
  
On bi na čelu zavoda kao v.d. bio godinu dana.