Društvo

Odbijen zahtev Pokreta Tvrđava - Ugovor dostupan samo nadležnim državnim organima

Smederevska železara/ilustracija

Smederevska železara/ilustracija

Pokret Tvrđava je nedavno poslao Ministarstvu rudarstva i energetike zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, a u vezi potpisanog Sporazuma o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu.

Ministarstvo je odbilo zahtev Pokreta Tvrđava uz obrazloženje da u ovoj fazi projekta ’’Ministarstvo odlučuje da ne učini Sporazum o izgradnji rafinerije javnim, iz razloga što su se ugovorne strane sporazumele da će Ugovor biti dostupan samo nadležnim državnim organima i Gradu Smederevu, dok kineska strana ne okonča pregovore sa drugim kineskim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju rafinerije u Smederevu, stoji u saopštenju Pokreta Tvrđava.

"Obelodanjivanje ovog Sporazuma bi za krajnju posledicu imalo veliku štetu po ekonomske interese Srbije’’. Ovakvo skrivanje sporazuma predstavlja kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i Pokret Tvrđava je tim povodom podneo žalbu Povereniku za informacije, u nadi da će zaštititi naša ustavna i zakonska prava na informisanost. Postavljamo opravdano pitanje: da li je interes kineskog investitora važniji od interesa javnosti Smedereva i Srbije da znaju šta državni službenici u njihovo ime potpisuju? Ko je odlučio i na osnovu kojih analiza da se u Smederevu gradi rafinerija nafte? Da li je neko pitao građane Smedereva šta misle o tome? Zašto krijete Sporazum o rafineriji ako je on u interesu Srbije? "

Tvrđava podseća da je još 2010. godine priča o rafineriji bila aktuelna, i da je tada sproveden lokalni referendum na kome se 72% izašlih građana izjasnilo da je protiv izgradnje rafinerije nafte u Smederevu.

"Danas kada je ekološka svest neuporedivo razvijenija, ubeđeni smo da je taj procenat i viši."

Gradskoj vlasti Smedereva, Ministarstvu rudarstva i energetike, i posebno ministarki Dubravki Đedović koja je u ime države potpisnica ovog skrivenog sporazuma, poručuju da će svaki pokušaj sprovođenja ovog projekta, bez da se na lokalnom referendumu pitaju građani Smedereva – biti sprečen. Nema pregovora, nema javnih rasprava, nema pokretanja radova niti bilo kakvih kompromisa. Rafinerije nafte u Smederevu neće biti, jer to ne želi velika većina građana Smedereva.