Moj grad

Škola u Toponici: Preduzimamo mere podrške da zlostavljana devojčica prevaziđe traumu

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Posle dva meseca odsustva iz škole zbog pretrpljenog fizičkog i seksualnog nasilja, učenica Osnovne škole "Đura Jakšić" u Toponici se – posle zajedničke odluke stručnjaka, nadležnih u školi i roditelja - početkom ovog meseca vratila na nastavu, ali u posebnom režimu – sama je u učionici sa nastavnicima.

Ministarstvo prosvete smatra da je to trenutno najbolje rešenje, međutim, nezavisne institucije mišljenja su da je to greška – jer je žrtva izolovana. U školi koju devojčica pohađa kažu da čine sve da joj pomognu da prevaziđe traumu, piše Insajder.

Poslednjih nedelju dana jedanaestogodišnja devojčica, koja je više meseci trpela nasilje vršnjaka - nastavu pohađa sama, u učionici sa nastavnicima. Nadležni smatraju da je to najbolje rešenje do kraja školske godine. Sa druge strane, đaci koji su je zlostavljali nastavu pohađaju zajedno sa vršnjacima.

"To je greška, utvrdićemo čija je greška i ko je odgovoran u konkretnom slučaju. Kako može nasilnik da bude u kontaktima, a devojčica da bude izolovana kada je ona žrtva i iziskuje posebnu podršku. Sve što budemo mogli mi ćemo da preduzmemo, ne želim da najavljujem ali svakako ćemo da informišemo javnost", izjavio je za Marker Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Na pitanje Markera kako se devojčica prilagođava novom režimu nastave, iz škole u Toponici nam je odgovoreno koje se mere preduzimaju.

"Pored obrazovne podrške učenici koja se odvija i u vidu konsultativne nastave, učenici se pruža i socio-emocionalna podrška u cilju osnaživanja da prevaziđe traumu, ali i da adekvatno reaguje u različitim socijalnim situacijama i relacijama. Osim toga, učenici se pruža podrška za ponovnu integraciju u školsku sredinu koja se odvija u vidu radionica sa ostalim učenicima iz odeljenja, radionica u saradnji sa učeničkim parlamentom i radionicama sa učenicima ostalih razreda", navodi se u odgovoru Osnovne škole "Đura Jakšić".   

Za zlostavljanje devojčice javnost je saznala tek nakon što su njeni roditelji u maju izašli u medije, smatrajući da nadležni nisu adekvatno reagovali. Kako su rekli, najpre su tražili da reaguje škola gde im je, tvrde, rečeno da su u pitanju dečja posla. 

Kada se ispostavilo da postoji snimak mučenja devojčice, odlaze u policiju, a zatim i u Centar za socijalni rad. Kako je za Insajder ranije potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu, policija je krivičnu prijavu zbog silovanja devojčice podnela 17. aprila. Šest dana kasnije, Tužilaštvo odbacuje krivičnu prijavu, uz obrazloženje da su dvojica učenika, protiv kojih je podneta prijava, mlađi od 14 godina - i da krivično nisu odgovorni. 

Iz škole navode za Insajder da su sproveli vaspitno-disciplinske postupke i mere protiv tih đaka koji su zlostavljali devojčicu, uz podsećanje da ne mogu da ih isključe iz nastave jer je osnovno obrazovanje obavezno.