Društvo

Menja se format Radne grupe za preporuke ODIHR

Foto: N. Stojićević/Boom93

Foto: N. Stojićević/Boom93

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će biti izmenjen format Radne grupe koja radi na implementaciji preporuka ODIHR o poboljšanju izbornih uslova.

Navela je da će biti osnovane podgrupe koje će se baviti zakonima iz određenih oblasti.
 
Ona je novinarima u Skupštini Srbije, nakon sednice kolegijuma na kom se razgovaralo o daljem radu na implementaciji preporuka, rekla da kod preporuka ODIHR mora da se radi na usvajanju niza raznorodnih zakona - o medijima, o biračkom spisku, o narodnim poslanicima, o borbi protiv korupcije...
  
"Ne postoji poslanik koji ima kapaciteta da razgovara o svim tim zakonima. Da se bavimo pukim preglasavanjem, to nije način da usvajamo preporuke ODIHR. Ideja je da radna grupa predloži izmene zakona, a da se onda oforme podgrupe koje će raditi na pojedinačnim zakonima, u zavisnosti od tematike", objasnila je Brnabić.
 
Dodala je da će u rad tih podgrupa ponovo biti pozvani svi poslanici, nevladine organizacije i stručnjaci, dodajući da očekuje da već sledeće nedelje budu definisani zakoni koje treba menjati.
 

Upitana o tvrdnjama opozicije da predstavnici vlasti nisu došli na prethodne sastanke Radne grupe kako ne bi bilo kvoruma za izglasavanje predloga organizacija civilnog društva, Brnabić je kazala da "ne bi to tako definisala".
 
"Nije glasanje najvažnije. Sve i da su glasali, išli bi na plenum sa nedovoljno jasnim zakonima koje je nemoguće implementirati", ocenila je ona.
 
Dodala je da se seledećem sastanaku nada tokom sledeće nedelje, i uputila poziv svima da se uključe u rad Radne grupe, naglašavajući da na današnji kolegijum nisu došli predstavnici Stranke slobode i pravde, Srbije centar, koalicije NADA i Mi snaga naroda.